4d58f866

SOUTĚŽ + Romantická balada o vodním bohovi

Náš příběh začíná v amazonském pralese, kam se vydává agent Strickland, aby našel podivné vodní stvoření, o kterém si místní vypráví nejednu legendu. Vodní bůh má prý nepopsatelné schopnosti a přežívá kdesi v hloubi džungle. Když se ukáže, že jsou povídačky pravdivé, tvor je polapen a odvezen do srdce USA, do laboratoře F-1 hluboko v podzemí pod výzkumným střediskem, kde mají vědci zjistit, jak vlastně funguje. A to proto, aby ho mohli využít jako výhodu ve válečném tažení proti Sovětskému svazu.

A právě tady přichází na scénu Elisa, němá uklízečka, která ve výzkumném středisku pracuje a jednoho dne se dostane i do tajné laboratoře. S cizokrajným vodním stvořením se rychle sblíží, také díky své jinakosti, a vytvoří se mezi nimi podivně pevné pouto. A Elisa chce vědět víc a víc…

Tvář vody je neobvyklým projektem, kde se spojilo filmové a literární zpracování v jeden působivý celek, který velmi intenzivně útočí na vaše smysly. Svět, ve kterém Elisa a její přátelé žijí, je čtenáři představován prostřednictvím nedbale roztroušených informací a detailů, díky kterým v mysli doslova ožívá. Elisa žije v malém bytečku nad biografem, kam skrze podlahu pronikají útržky filmových jiných světů. Sbírá boty, které jsou její velkou láskou. Každý den si vaří na svačinu vajíčka… Právě díky všedním obyčejnostem se čtenář okamžitě napojí na emoce postav a začne příběh pročítat s nimi.

Tvář vody má zvláštní tempo, kdy se na počátku pomalu roztáčí a plyne, aby vám dovolila vplout do příběhu, pak se mění v akční jízdu s honičkami a souboji, načež se opět zpomaluje ve šťastné epizodce, která končí hororově atmosférickým finále.

A co když jsem to viděl/a v kině?

I pokud jste snímek už viděli na velkém plátně, pořád má smysl otevřít knihu a pustit se do čtení. Není to totiž tak, že by kniha byla předlohou k filmu nebo naopak. Obě média příběh vypráví po svém tak, aby byly zdůrazněny právě ty přednosti, které zdůraznit dokážou. Film vás oslní snovými scénami, které zaútočí na vaše oči, kniha podobné scény vzbudí přímo ve vašem mozku slovy. Navíc se obě média vzájemně kompenzují.

Kniha, kde je přece jen více prostoru, nechává vyniknout postavy do větší hloubky a čtenář tak má možnost poznat i vedlejší hrdiny a dostat se do jejich hlavy. Motivace ruského vědce nebo samotného agenta Stricklanda je tak mnohem jasnější a je snadnější se do nich vžít. Na stránkách knih září některé scény víc než ve filmu, kromě toho na konzumenta příběhu jinak působí i prostřednictvím budování atmosféry. V obou případech je melancholicky snivá a propracovaná, vtahující a uchvacující, nabitá emocemi. Při čtení se ale tak nějak zaryje více pod kůži, jste více v hlavě jednotlivých postav, než když příběh jen pozorujete očima.

Tvář vody vypráví o jinakosti a o tom, jak se s ní nedokážeme vyrovnat. O tom, jak to, co je odlišné, odmítáme. A o tom, jak těžké je jinakost zvládnout z pohledu toho, kdo je z mainstreamové společnosti vyřazen. Je také příběhem o přátelství a o tom, co pro druhé děláme, jak jim můžeme život zlepšit a ulehčit pouhou svou přítomností. Jak se ve dvou všechno zvládá lépe. A v neposlední řadě je to příběh o lásce. Nekonečné. Vše pohlcující. Bez hranic. Tolerující a přijímající. O lásce, která, ačkoli problémy vytváří, jich více řeší. Kterou si naplníte srdce a která vás v životě žene kupředu.

Navzdory tomu, že za příběhem stojí David Kraus a Guillermo del Toro, jejichž příběhy obvykle hrají spíše na podivně hororovou strunu temného bizáru, Tvář vody je v první řadě romance. Avšak pořád jiná, podivná a bizarně temná.

Hodnocení: 

Autorka: Katka Stupková

SOUTĚŽ O KNIHY A LÍSTKY DO KINA

Chcete si přečíst Tvář vody i vy? Nebo vyrazit omrknout filmové zpracování? Máme pro vás soutěž o osm knih Tvář vody a osm lístků do kina CineStar (platnost do 31. 5. 2018)! Stačí vyplnit formulář níže. Nezobrazuje-li se vám formulář správně, najdete ho zde. Soutěž probíhá do neděle 11. 3. 2018, výherci budou kontaktováni do tří dnů od vyhlášení na zadané emailové adrese.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *