Smích, pláč a nakonec happy end

Dnes je Bridget už jednapadesát, má dvě děti – Billyho a Mabel, a už čtyři roky se snaží přežít. Přežít bez Marka Darcyho, manžela, otce svých dětí, milence, ochranitele, chlapa na celý život. Mark tragicky zahynul a ona je teď na všechno sama. Žádné světlo na konci tunelu, při životě ji drží jen děti, pro které musí každé ráno vstát a začít fungovat a parta věrných přátel, kteří se jí snaží zabavit.

Vlezla jsem do křoví, aby mě nikdo neviděl, setřela jsem si slzu, dala jsem si pořádný lok dietní koly a přála jsem si, aby to byla čistá vodka. Rostou. Už to nejsou malé děti. Všechno to tak rychle letí. Došlo mi, že nejsem smutná, ale přímo vyděšená: vyděšená, abych nezabloudila při řízení ve tmě, vyděšená ze všeho, co mě ještě čeká a kdy budu na tohle všechno sama: na koncerty, předávání cen, Vánoce, pubertu, problémy…

Bridget nechybí společnost, ale chybí jí chlap. Seznamky – to je běh na dlouhou trať, jenže jak jinak zjistit, jestli má vůbec šanci… No, zájem ze strany mužů by byl, ale vzájemnost by měla být oboustranná a ze strany Bridget je to jen marná snaha zalepit obrovskou díru v srdci po Markovi. Celou knihou se prolíná někdy úspěšný a někdy marný boj s jejími kily, s denním režimem svým i dětí, s vší obecnou (protože, znáte zákon schválnosti – když je vám nejvíc ze všeho mizerně, přinesou vaše děti ze školy vši a vám už je jasné, proč se poslední dva dny nějak podezřele drbete na hlavě), s filmovou produkcí, která její původní námět rozcupuje a totálně ho přesadí do jiného prostředí a s jinými postavami, než byl její záměr… do toho všeho nekonečný kolotoč besídek, představení a mimoškolních aktivit jejích dětí včetně otravných pikniků s dokonalými rodinami (ale jak sama zjistí, někdy zdání klame). A do toho všeho ten dokonalý pan Wallaker, Billyho učitel, který na ni narazí pokaždé, když se zrovna nejmíň daří – když děti uvíznou vysoko na stromě, když si zlije kabát čokoládou, když jí vypadne kabelka s naprosto neuvěřitelným množstvím kondomů – prostě vždy v té nejméně vhodné situaci a ještě dodá něco, co Bridget totálně odrovná! Grrrrrrr! A protože je Bridget v „sebeztrapnění během pikosekundy“ prostě mistryně světa, několikrát se vám při čtení stane, že prostě vybuchnete smíchy! Fakt! Nejde to vydržet! A věřím, že každý se v podobně trapné situaci najde.

Až se na Bridget nakonec usměje štěstí a na Twitteru narazí na Roxstera. Na mládě, třicetiletého kolouška, krásného chlapa s dokonalou pletí a dokonalým tělem, vtipného, s nadhledem a ještě je to dokonalý milenec! Hmmm, co víc si v její situaci přát. Jenže tenhle sen se po pár měsících rozplyne jako pára nad hrncem, protože Roxster chce víc než jen sex, chce se rozhodnout sám, jak naloží se svým životem, chce založit rodinu a vůbec… a to mu padesátiletá dáma s dvěma dětmi prostě poskytnout nemůže. A když Bridget dostane kopačky, samozřejmě se objeví jako vždy pan Wallaker… Grrrrr!….

Baculatá knížka s Bridgitiným příběhem má šťastný konec. A to je v dnešní době moc dobře, nemyslíte?

Hodnocení: 99 %

Autorka: Lucie Zemanová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *