Seznamte se s pivní vílou

Tom Robbins napsal prostým a něžným dětským pohledem pohádkovou rošťárnu s hořkosladkým koncem a vtipnými dialogy. Zaručeně však bude bavit i dospělé a hádám, že více tatínky než maminky.

Když bylo Gracii 5 let, začala se zajímat o pivo. Jak by taky ne, když si ho její táta i strejda dopřávali prakticky denně. Ale táta jí pivo nechce dát ani ochutnat, natož jí o něm něco říct, fotbal je přece důležitější. Pokradmu se toho tedy chopí strejda Moe. Od čeho taky strejdové jsou, že? Gracie si lokne a… „Fůůůj, to je hořký!“ Reakce malé Gracie je stejná jako každého z nás, kdo ochutnal třeba jen pěnu, když byl malý. Strejda se ale i tak stává styčným důstojníkem, který ví o pivu vše: že jej začali vyrábět již ve starověkém Egyptě a chmel je divná zelenina, kterou by ji nejedli ani vegani.

Gracie se pro pivo nadchne, a tak jí strejda slíbí, že ji k narozeninám vezme do ZOO. Tedy… ZOO je verze pro rodiče, ve skutečnosti pojedou do pivovaru, aby zjistila, jak se pivo vyrábí. Když ale nastane den D, strejda výlet zruší. Její narozeniny jsou najednou jedna velká katastrofa – chybějící táta, zrušená oslava, zářivě růžový telefon, který tak dlouho chtěla, nebyl k sehnání a strejda Moe prchá se svou novou přítelkyní do Kostariky. A tak se podívá do ledničky, kde objeví poličku plnou plechovek Pepsi a piva. Ani se nenadá a drží v ruce plechovku. Není to Pepsi.

To, že se malá holčička opije, není sice moc výchovné (vlastně vůbec), ale berme to s nadsázkou. Gracie se seznámí s pivní vílou Pivoňkou, která ji vysvětlí vše o tekutém chlebu, dobrých a zlých opilcích, že děti nemají pít alkohol, a když člověk pije, nesmí nikdy řídit. Takže výchovný charakter má příběh taky.

Audiokniha P jako pivo si vás získá osobitým vyprávěním v podání herce Oldřicha Kaisera. Jednotlivé scény dokáže vypointovat svým charakteristickým hlasem, který přizpůsobuje postavám a vdechuje jim život. Zaručeně vás vtáhne do děje a měnící se nálady malé Gracie tak budete prožívat naplno.

Zajímavé znělky oddělují jednotlivé kapitoly, kterých je celkem osmnáct a které mají různou délku, od dvou minut až po dvacet. Další hudbu ale nečekejte. Celkovou atmosféru příběhu svým hlasem vytváří jen herec Oldřich Kaiser bez dalšího doprovodu. Téměř tři hodiny poslechu však uplynou jako voda.

Hodnocení: 93 %

Autorka: Anežka Adamíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *