S Biblí do jiné galaxie

BibleKnize zvláštních nových věcí, jak jí říkají, a Petera tak čekají jiné náročné úkoly. Jak překonat postupné odcizení od blízkého člověka? Co všechno je jedinec schopný podstoupit, aby si zachoval svou lásku? Kde jsou fyzické a psychické hranice lidského těla? Co vlastně znamená víra a jak ji předat kulturně odlišnému národu? Jaký význam má křesťanství pro bytosti, které nehřeší?

Postavy jsou zde hodně reálné a uvěřitelné. Samotný Peter mě opravdu dlouhou dobu hodně štval a soucítila jsem s jeho manželkou, odkázanou na jeho nedostatečné písemné vzkazy, které jí posílal. Kniha zvláštních nových věcí vás ale hlavně bude celou dobu překvapovat. V Peterově popisu se postupně odhalují fascinující detaily ze života a kultury Oázanů, ale i fungování lidské základny na osidlované planetě. Pro tu jsou vybíráni lidé, kteří nemají citové vazby na domov, a je zajímavé sledovat, jak taková společnost může fungovat. Užívat si můžete i hru s jazykem a lingvistické vložky. Oázané nedokážou vyslovit sykavky a další hlásky, neznají pochopitelně ani většinu pozemských reálií, a tak Peter naráží na problémy s překladem Bible do jednoduššího jazyka.

Na Oáze nebyly žádné oceány, žádné velké vodní plochy a nejspíš ani ryby. Žádné ryby. Uvažoval, zdali to ztíží porozumění, až dojde na jisté klíčové příběhy z Bible spojené s rybami. Je jich tolik: Jonáš a velryba, zázrak s bochníky chleba a rybami, galilejští učedníci, kteří se živili jako rybáři, celá analogie s „rybáři lidí“… Ta pasáž v Matoušovi 13 o království nebeském připomínajícím síť spuštěnou do moře, do níž se chytí ryby všeho druhu… I v úvodní kapitole Genesis byli mořští tvorové prvními zvířaty, která Bůh stvořil. Kolik z Bible mu spadne pod stůl jako nepřeložitelné?

Kniha zvláštních nových věcí je opravdu podmanivý román, který ve mně rezonoval ještě dlouho po přečtení. Na konci příběhu jsem měla pocit, že jsem přečetla něco skvělého, něco, co mě přesahuje. Nenechte se zmást žánrem této knihy, není o mimozemšťanech a kosmických lodích, je o lidech, jejich paměti, vztazích a víře. Spisovatel Michel Faber i překladatel Viktor Janiš opět odvedli výbornou práci a připravili čtenářům neskutečný zážitek.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Monika Havlasová

Soutěž (ukončena)

Vyhrajte v naší soutěži Knihu zvláštních nových věcí. Soutěž trvá do 23. října a vybereme 5 výherců. Pokud se vám formulář nezobrazuje správně, vyplňte ho zdeÚplná pravidla soutěže

Výherci:

  • Veronika Mannova
  • Kristýna Lupínková
  • Lucie Jakubcová
  • Jana Odehnalová
  • Adam Štrob
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *