S Bárou Karpíškovou ve voňavé a chutné kuchyni

Bezmála stovka receptů čeká v nové kuchařce Bjukitchen autorky Báry Karpíškové. Zcestovalá absolventka hotelové školy a manželka zakladatele restaurací Ambiente zve na dobrodružnou cestu od snídaně k dezertu a z obyčejného jídla touží udělat zábavu a nejradostnější společné chvíle celé rodiny.

Bohaté i rychlé snídaně, ovesné kaše na sladko i slano, tradiční obložené chleby, domácí müsli. Silné polévky jako základ dobrého oběda nebo večeře, hlavní jídla lehká jako vánek, a přesto sytá a chutná. K tomu nepřeberné množství salátů a vše doplněné celou řádkou lahodných dezertů, nad nimiž vám ukápne slina.

Kuchařka Bjukitchen nezapadá jednoznačně do žádné kategorie, což z ní ale činí zajímavé čtení a příjemnou součást všedního vaření každé obyčejné rodiny. Bára Karpíšková napsala kuchařku sice trochu neuspořádanou, ale zato zábavnou a hřejivou jako láskyplné objetí. Svou snahu o to, abychom jedli doma a užívali si společné chvíle s rodinou, podtrhuje i rozmanitým výběrem jídel v knize obsažených.

Na své si přijdou malí i velcí a kuchařky zažijí čirou radost z toho, že jejich děti začnou bažit po domácí granole s ovocem, místo aby snídaly nugátový krém na bílém chlebu. Recepty jsou svěží, často vhodné i pro vegetariány či při bezlepkové i jiné dietě. Připravené pokrmy budou zdravé, a navíc si při jejich vaření užijete rodinnou pohodu. Karpíšková nenabízí jen své recepty, ke spolupráci přizvala i přátele, kteří do knihy vložili zase trochu jiné chutě.

Jediné, co do kuchařky bohužel nezapadá, je sekce speciálních receptů pro děti. Oproti ostatním se totiž tváří jako sada rychlovek, kterými dětem zavřeme hladové tlamičky bez rozmyslu, co vlastně jedí. Ale i s touto drobnou vadou je kniha Bjukitchen dokonalým dárkem pro začínající i protřelé kuchařky. Navíc je doplněna o celou řadu inspirativních fotografií. Autorka prostřednictvím nich nechává čtenáře nahlédnout i do vlastní rodiny a kuchyně, takže si budete při pročítání receptů připadat jako na příjemné, dlouhé návštěvě. 

Hodnocení: 85 %

Autorka: Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *