Roy Grace pátrá po ženichovi na pokraji smrti

Rozlučka se svobodou se náhle zvrtne a svatební přípravy naruší tragická zpráva: Michael Harrison, který se má za pár dní ženit, je nezvěstný, tři z jeho kamarádů zahynuli při autonehodě a čtvrtý leží v kritickém stavu v nemocnici. Dramatická situace rozehrává napínavý román Petera Jamese Blízko smrti, první ze série s detektivem-superintendantem Royem Gracem.

Mark Warren, ženichův svědek a obchodní partner, neseděl v osudné dodávce jen shodou náhod. Fakt, že mohl skončit stejně nešťastně jako jeho přátelé, s ním hluboce otřásl, přesto se okamžitě rozhodl situace využít ve svůj prospěch. Michaelova snoubenka Ashley je zdrcená a se slzami v očích naléhá na policii, aby posílila pátrání. Roy Grace však Ashley a Markovi jejich zoufalství příliš nevěří. Jsou jeho pochybnosti opodstatněné?

Pátrání se protahuje a Grace ví, že s každou hodinou se ztenčuje hranice mezi životem a smrtí. Když všechny ostatní možnosti selhávají, navštíví Grace jasnovidce, který mu už dříve pomohl při řešení beznadějných případů. Detektivova důvěra v nadpřirozené schopnosti se u kolegů vcelku pochopitelně nesetkává s nadšením. Koneckonců lidé očekávají, že policisté zakládají svou práci na průkazných metodách.

Peter James stupňuje napětí stránku za stránkou. Zdánlivě banální výchozí zápletka, s jejímiž obdobami pracuje řada dalších knih a která ve mně tím pádem vyvolala značnou skepsi, se rozvíjí nečekanými směry. Ve chvíli, kdy má čtenář pocit, že přichází případu na kloub, odhalí autor další podrobnosti, které dávají příběhu nový rozměr. Plastickému vykreslení hlavní postavy napomáhají vedlejší zápletky, jako jsou nesmělé schůzky se ženami či soudní stání ohledně nesouvisející vraždy.

Poutavý román Blízko smrti, označovaný jako detektivní thriller s hororovými prvky, naplňuje beze zbytku žánrová očekávání. A co se týče rozuzlení, moje očekávání přímo předčil.

Ukradená rakev, uříznutý prst, zákeřná vražda a nejeden podvod, to všechno v sobě skrývá Jamesova kniha, s kterou letos (deset let od vydání ve Velké Británii) přichází na trh nakladatelství Brána.

Hodnocení: 85 %

Autorka:  Michaela Doubravová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *