74d5c295

Romantická sci-fi young adultka

Styl psaní v er-formě je lehce zrychlený a obsahuje různé úhly pohledů, jenž jsou pro děj osvěžující. Autorka zbytečně nezmiňuje detaily a nezabývá se popisy nepříjemností, které by přívětivou young adultku nevystihovaly. Ačkoliv se začátek románu zabývá smrtelnou chorobou, nevytváří rušivý kontrast s pokračováním příběhu, které je akčnější a pozoruhodnější…

První kapitola se příhodně odehrává v er-formě z pohledu Macka, černobílého oříška, který svého páníčka Lucase zbožňuje. Ovšem poslední dobou mu není umožněno s ním být.

Lucas je totiž nemocný. Rakovina v poslední stádiu stravuje jeho tělo a poslední, kdo věří na zázraky, je už jen jeho dívka Emma, která se nechce vzdát. Lucasova rodina už o naději přišla. Ošetřující sestry, které za ním chodí domů, už nad ním zlomily hůl. Ale Emma ne. Zkouší cokoliv, i věřit na kouzla, jen aby se její přítel uzdravil.

Emma je mladá dívka, která je velmi zamilovaná. Chodí na střední školu do třetího ročníku, ale autorka se rozhodla ji ztvárnit méně dospěle a poukázat na střípky dětství, které v sobě ještě nosí. Naivita a nevinnost z ní dělají postavu, která se ke svému věku příliš nehodí, ale s ohledem na žánr se nejedná o významný problém, který by vám překážel při čtení.

Lucas tedy umírá a už o sobě sám vlastně ani neví. Klid mu zajišťuje pouze kóma, kvůli kterému si neuvědomuje, že skutečnost, že všichni okolo něj až na Emmu už jen očekávají jeho poslední výdech…

Jenže pak se něco změní. Podle anotace už to očekáváte, takže to pro vás není žádné překvapení. Naštěstí Karen McQuestion se nesnaží zapůsobit srdceryvností a nepřenáší do svého románu drama v podobě surově ztvárněného umírání. Ba naopak vás brzy aktivně začíná seznamovat s podstatou díla. Nemusíte mít tedy obavy vlekoucího se nepříjemně emotivního textu, který by vás spíše psychicky vysával. Ovšem to na druhou stranu neznamená, že by titul nebyl emotivní! Pocitů při čtení zažíváte s hrdiny víc než dost a rozhodně na vás působí tím správným dojmem. Pokud román čtete s nadhledem, zaujme vás také jemný a kreativní humor, který se skýtá především v kapitolách, jež se týkají nadpozemského bytí.

Náročnější čtenář si může povšimnout, že tu a tam autorce fakta trochu nesedí nebo informace z jedné stránky zopakuje o dvě dále trochu jiným způsobem, ačkoliv věc byla zřejmá, tak náhle není. Podle všeho se to týká především účelových situací, které by bez těchto menších vad vyznívaly přirozeněji.

Kniha by se námětem a jeho ztvárněním dala přirovnat k některým známějším příběhům a ačkoliv námět není tedy nejoriginálnější, způsob prezentace je uvěřitelný a neskutečně milý. Tyto prvky nejsou nijak protřelé, ale rozhodně nijak nekazí jemnou a svěží atmosféru. Je dobře, že se autorka rozhodla některé části zbytečně nezdůrazńovat, jinak by děj působil krkolomným dojmem.

Nakladatelství Fragment je známé svými young adultkami, které se obvykle týkají působivých a originálních námětů. A hvězdy mi daly tebe není výjimkou. Podle anotace poznáváte, že téma knihy se netočí pouze kolem sci-fi prvků, ale má i romantickou zápletku. Děj se postupně mění a na scénu přicházejí také akční situace podbarvené dynamickým napětím a nebezpečím. Rozhodně vás bude zajímat, jak všechno dopadne, protože závěr je procítěný a dokresluje celý román tím nejlepším způsobem.

Tuto sci-fi young adult oddechovku si vychutnají především mladší čtenářky kolem patnácti let, které touží po křehké a něžné romanci, svěžím humoru a nápaditých akčních scénách. Ovšem můžete si jej vychutnat, i přestože jste tomuto žánru již odrostly a hledáte něco příjemného a okouzlujícího.

Knižní obálka je fantastická. Skvěle vypovídá o knize a navíc je silně originální. Také máte problém od ní odtrhnout oči?

Autorka: Ivona Salvová-Šabíková

Hodnocení:

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *