b134f207

Rodičem nepodmíněně

Fredrik Backman se proslavil románem Muž jménem Ove a úspěšné byly i jeho další knihy Babička pozdravuje a omlouvá se a Tady byla Britt-Marie. Nová knížka Co by můj syn měl vědět o světě se ale od těchto románů liší. Autor v ní promlouvá ke svému dvouletému synovi, snaží se mu představit fungování světa a dát mu pár dobrých rad do života.

“Můžeš mít kamaráda, který bude jako Ron v Harrym Potterovi. Jenže znáš to. Ten je tak hrozně uremcanej, že jo. To nemá cenu. Navíc Harrymu přebere holku, hajzlík. Ne, lepší kamarád by byl Chewbacca ze Star Wars. Ten přijde všem holkám děsně roztomilý, umí jim naslouchat a tak, ale chtějí s ním jen kamarádit… Takže kdybych byl na tvém místě a mohl si vybírat, vzal bych k sobě někoho, kdo je jako Sam Křepelka. Říkej si o Samu Křepelkovi, co chceš, ale ten by od tebe ve WoWku rozhodně neninjoval.”

A jaká tedy kniha je?

Výstižná. V jednom odstavci dokáže vystihnout celou naši “bio eko” tápající generaci. Pasáž o nakupování věcí je výborná, pasáž o předjídle a snickerskové zmrzlině je výborná, samozřejmě pasáž o hovínkách je výborná, celá kniha je prostě výborná.

Skromná. Máte obavy z toho, zda děláte vše dobře, zda nejste někdy trapní? To řeší i autor. Často se také synovi za své chování omlouvá. Omlouvá se i za napsání této knihy a za všechny současné i budoucí chyby ve výchově.

Upřímná. Autor komentuje vlastní nedostatky a nestydí se utahovat si sám ze sebe. Dostává se do situací a dialogů, které nejsou rozhodně vždy příjemné a které nám tak trochu poodhalí chlapský pohled na věc.

Dojemná. Ale nebojte se, je přesně na té hranici, aby už to nebylo trapné ani kýčovité. A kdo jiný by dokázal tak dobře namixovat humor a dojetí než Fredrik Backman?

A vtipná! Postřehy, hlášky, situace, komentáře – tahle knížka vás hlavně pobaví.

“…mít dítě je v mnoha ohledech podobné jako řídit bagr v obchodě s porcelánem. S nohou v sádře. S lyžařskou kuklou nasazenou obráceně. Opilí.”

Na rodičovství vás nic nepřipraví. Na ten šílený mix radosti, obav, nejistoty, psychické a fyzické zátěže, na lásku. Tahle kniha to dokáže mnohem líp, než leckterá příručka o tom, jak být správným rodičem. Je to zároveň krásné vyznání synovi a manželce, které vás chytí za srdce.


Hodnocení: 

Autor: Monika Havlasová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *