První filmová adaptace Dominika Dána

A rozhodně nebude daleko od pravdy, když si bude představovat drsnou detektivku, která si na nic nehraje a ukazuje věci v jejich syrové podobě. Přesně takový totiž film Rudý kapitán režiséra Michala Kollára je.

I když se odehrává na začátku 90. let, v období jakéhosi podivného mezičasí mezi sametovou revolucí a rozpadem Československa, příběh, ve kterém krůček po krůčku ambiciózní a ne vždy úplně korektní detektiv Krauz odhaluje propojení Státní bezpečnosti a církve, diváka rozhodně strhne.

Nahrává mu taky skvělé obsazení hlavní role polskou hvězdou Maciejem Stuhrem. Tomu totiž bez problémů věříte, že je schopen být hravým tátou, stejně jako naštvaným policajtem, který kašle na předpisy a pistoli používá častěji, než by bylo vhodné.

Jeho neodmyslitelného kolegu Burgera hraje Marián Geišberg s takovou lehkostí, že prostě víte, že na těch desítkách vyřešených případů a kontaktech na všech úrovních opravdu léta poctivě pracoval. V roli Canise, jenž nemá problém hrát na více stran, překvapí výborný Martin Finger, a paní Mariku, která toho ví víc, než by se mohlo zdát, skvěle ztvárnila Zuzana Kronerová. Naprosto jinou polohou, než na jakou jsme u něj zvyklí, překvapí Michal Suchánek a zajímavé jsou i drobné role Borise Hybnera či Mária Kubce.

Film Rudý kapitán je zejména velmi kvalitní žánrovou podívanou, řemeslně skvostným dílem, kde se scénáristé na rozdíl od knihy zbavili složitých zápletek s templáři a soustředili se na základní příběh a postavy s ním spojené. Film se natáčel v Bratislavě, Praze, Olomouci i Krakově, ve výsledku ale nepoznáte, kde která scéna vznikla. Velký obdiv také zaslouží triková sekce, která dokázala celý film upravit do roku 1992 dokonale po všech stránkách. Přesto snímek nepůsobí nijak „staře“ či jakkoli nepřitažlivě. Naopak. Všechno do sebe zapadá, všechno funguje a děj vás strhne a nepustí do poslední minuty.

Pokud nestíháte přečíst jednu ze zásadních knih z detektivní série Dominika Dána, zajděte si na Rudého kapitána od 10. března do kina. Rozhodně minimálně nasajete atmosféru jeho děl a ještě si užijete kvalitní thriller z domácí produkce!

Hodnocení: 85 %

Autorka: Gábina Vágner

Soutěž (ukončena)

Soutěž končí 13. března, vybereme 3 výherce. Vyhrát můžete knihu Rudý kapitán a lístky na film do kina Lucerna v Praze (platnost do 28. 3. 2016). Úplná pravidla soutěže 

Výherci:

  • Ivan Senci
  • Iva Kadlecová
  • Dušan Kříž
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *