Prozření Mary Dyerové

Mara je zřejmě blázen. Minimálně její matka je o tom přesvědčená. Po smrti svých přátel se s rodinou stěhuje na Floridu a doufá, že to pomůže. Že se přestanou objevovat mrtví všude kolem, že přestane vidět věci, které jiní nevidí, že přestane docházet k situacím, které by se v normálním světě nemohly stát. Mara trochu šílí, ale snaží se nedat nic najevo, je ostatně krůček od toho, aby ji zavřeli do ústavu. 

Na této knížce mě na první pohled zaujala hlavně obálka. Zaslouží si pět hvězdiček z pěti. Co se obsahu týče, čekejte spíše klasický vzorec: holka má tajný problém, ve škole ji nesnáší místní blonďatá hvězda, zamiluje se do nejkrásnějšího kluka v okolí, nejdřív se mu vyhýbá, pak už ne a kluk jí samozřejmě nakonec pomůže. Ne aby to ale vyznělo, jakože knížka nestojí zato. Stojí. Příběh je tajemný, má své unikátní chvilky a milovníci žánru Young Adult dostanou přesně to, co chtějí.

První díl je spíše rozjezd, příprava na snad zajímavé pokračování. Zjistíme, co se děje s Marou, ale netušíme proč. Víme, že do toho Noah (to je ten nejkrásnější kluk v okolí) nějak zapadá, ale nevíme jak. Rozhodně tedy patří mezi ty, které vás na další pokračování navnadí a nezapadá do kupy knih, u kterých si užijete první díl a další už jsou spíše slabším odvarem, který se snaží čerpat z původní zápletky. 

Některé scény v knize jsou vynikající, vtipné, originální. Autorka Michelle Hodkinová umí v rámci žánru psát opravdu dobře a nenarazíte na odstavec, kdy si řeknete, že si z vás snad dělá někdo srandu. Pár bizarních situací se dá shovívavě přehlédnout.

„Můžu chtít třeba auto? Dávají mrtví dárky jako Ježíšek?“

Pokračování s názvem Proměna Mary Dyerové si určitě přečtu. Už jen proto, abych zjistila, co znamená úvodní dopis začínající slovy: „Nejmenuju se Mara Dyerová, ale můj právník mi řekl, že si musím něco vybrat. Nějakej pseudonym… Nikdo by nevěděl, že za všechny ty vraždy je zodpovědná sedmnáctiletá holka… Racheliny narozky byly jenom začátek. Takhle si to pamatuju.“

Hodnocení: 70 %

Autorka: Olga Biernátová

Zdroj obrázku: Terri-brilliantbooks.blogspot.cz

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *