Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách

Mezilidské vztahy fascinují lidi prostě odjakživa. Snažíme se pochopit, jak fungují a leckdy docházíme k tomu, že na to naše schopnosti nestačí. Před čtrnácti lety se ale manželé Allan a Barbara Peasovi rozhodli napsat knihu, ve které by předali závěry svého zkoumání partnerského soužití. Kniha dostala název, který mnohé provokoval – Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Navázali na práci Dr. Johna Graye, který je znám i u nás – například Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše“ nebo „Mars a Venuše si spolu začínají“. Manželé Peasovi pokračují v jeho práci a stali se důstojnými nástupci tohoto klasika partnerské literatury.

Stal se z ní velký hit a podle obálky nového českého vydání, které vychází právě teď, se prodalo přes 12 milionů výtisků. Bylo to jen tím, že lidé hledali návod, jak přežít své vztahy? Jak jim porozumět? Nejen tím.

Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách je totiž víc než jenom manuálem. Je odlehčeným pohledem na každodenní situace, o vztazích píše vtipně a bez psychologických klišé.  Ve dvanácti kapitolách autoři přinášejí kompletní analýzu odlišností v chování mužů a žen v různých oblastech, jako je komunikace, prostorové vnímání nebo uvažování. Popisují také rozdíly ve vnímání sexuality, flirtování a konečně i manželství. Všechny tyto oblasti autoři popisují s patřičným uvedením souvislostí – třeba v kapitole věnující se promiskuitě a polygamii vysvětlují, že v dávných dobách to bylo logickou součástí života – a že muži mají tuto vlastnost zabudovanou v genech.

Ani muže, ani ženy kniha nepovyšuje a jejich vzájemné soužití popisuje s hravostí a lehkostí. Nemá za úkol naučit vás přežít padesát let vzájemného svazku, ale můžete díky ní pochopit, že pokud žena neumí číst v mapě, rozhodně za to nemůže, protože její mozek je naprogramován jinak. A to, že muž neposlouchá, když žena mluví, je zase dané tím, že historické a vrozené potřeby mužů byly uzpůsobeny pro jiné účely.

Mezi knihami, které se tomuto tématu věnují, je tato jednou z těch nejlepších. Přesvědčte se ale sami.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *