Pro milovníky kávy

Kávovou kulturu provází v posledních letech nejrůznější změny. Možná vás zaujaly malby kytiček v mléčné pěně, které se vám doma ne a ne podařit, nebo se pozastavujete nad důvodem servírování kávy se štamprlí vody. Objednat si dnes preso je trochu jako sázka do loterie. Někdy dostanete to, co jste si ve své hlavě představili a na co jste měli chuť, jindy vám na stole přistane šálek pro panenku s kapkou kávy na dně, jindy zase velký hrnek se světle hnědou tekutinou. Příště se můžete zapotit při otázkách obsluhy, která se v dobrém snaží pochopit vaše přání a která na vás vybafne otázku, zda tím myslíte „pikolo, espresso, preso s mlíkem, nebo preso s větším množství vody “. Zapláčou nakonec všichni – jak milovníci kávy, tak i ti, kteří se o nově používané názvosloví nikdy nestarali. Pokud si chcete jednoduchou formou udělat jasno v těchto základech i vy, neuděláte s U kávy o kávě a kávovinách chybu. 

„Jen pouhý jeden doušek kávy vykoupe skleslou duši v koupeli požitků a blažených snů.“ John Milton

Na své si přijdete i v případě, že už máte v malíku základní terminologii a domů si nosíte zrnkovou kávu z lokální pražírny. Rozklíčovat informace na etiketě může být oříšek, nebo spíše pověstná kávovníková třešnička na dortu. Kromě země, kde se zrna pěstovala, natrefíte třeba na „zpracováno mokrou/suchou metodou, střední acidita, AA, Grade 1“. Ne že by znalost významu těchto slov zlepšila chuť připraveného šálku kávy, ale pomůže vám lépe porozumět vaší kávě. Že pijete raději instantní? To by vás mohlo zajímat, jak se vyrábí. Chlubila se vám kolegyně o hubnutí pomocí zelených kávových zrn? Věříte, že je to pravda, nebo prima marketingový tah? Plánujete založit kavárnu? Až do takového detailu se autor pouští. S touto knihou se nudit prostě nebudete. Čeká vás výlet do nejvýznamnějších pěstitelských oblastí, podíváte se na proces pražení, mletí i na přípravu kávových nápojů napříč různými zeměmi světa. Prostě cokoliv, co vás v souvislosti s tímto nápojem napadne.

I přesto, že u nás rostou nové kavárny minimálně jak houby po dešti, knih o této potravině je k dostání jen velmi málo. A až do takových podrobností, které se dočtete v předkládané publikaci, nejde žádná jiná. Přebal knihy tvrdí, že jde o bibli znalců kávy i běžné veřejnosti. Řekla bych, že toto prohlášení není daleko od pravdy.

Hodnocení: 95 %

Autor: Alena Bouchalová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *