Pozor na to, co si přejete

Alexandra Potter je u nás velmi známou a čtenářsky oblíbenou autorkou. Humoristický román Není přání jako přání je první do češtiny přeloženou knihou, která od ní vyšla, a téměř okamžitě se stal hitem. Není divu, autorčiny romány jsou svižné, vtipné, navíc s hrdinkami, jimž jste ochotni jejich příběhy uvěřit.

Heather je obyčejná třicátnice, která touží po malých i větších věcech. Má celý seznam přání, jejichž splnění by jí rozhodně vylepšilo život (jak si alespoň myslí). Živí se jako svatební fotografka a po rozchodu s partnerem si shání podnájemníka. Jenže jako většina z nás na splnění té spousty přání prostě pořád jen a jen čeká. Jednoho deštivého dne ale potká ženu, která Heather vnutí kytičku vřesu, údajně pro štěstí.

Heather stojí nohama na zemi, takže samozřejmě takovým nesmyslům nevěří. Začíná to však vypadat, že vřes snad opravdu funguje. Nebo se nějakým záhadným hnutím osudu začíná všechno dařit? Zpočátku si to Heather užívá, ale postupně zjišťuje, jak je nebezpečné vyslovovat ta nesprávná přání. Přemýšleli jste někdy o tom, jaké nesmysly si občas přejeme? A že jsou to mnohdy opravdu sobecká přání, která nepomohou nakonec ani nám samotným?

Jak to s fotografkou Heather dopadne a jestli zjistí, co je správné, to už prozradí vtipný humoristický román Není přání jako přání.

Veselý příběh o ztřeštěné Londýňance vychází nyní v podobě audioknihy, což dává vyprávění další rozměr. Výhodou audioknihy je, že posluchačky (ale také posluchači, abych je nezatracovala) mohou u „čtení“ dělat i něco jiného. Interpretkou, a tím pádem i hrdinkou románu, se stala herečka Jana Stryková. Do svého přednesu vložila notnou dávku ironie a krásně zvučným hlasem se přímo vtělila do příběhu hlavní hrdinky. Audiokniha je doplněna velmi příjemným hudebním doprovodem, což z ní dělá dokonalého společníka na jeden dva večery poslechu.

Humoristické romány bývají většinou zárukou kvalitního čtení. Knihy Alexandry Potter navíc ctí tradici toho nejlepšího humoristického stylu a poznáte v nich eskapády Bridget Jones i hrdinek královny žánru Betty MacDonaldové. Audioknihu Není přání jako přání si tak zamilují všechny třicátnice, jejichž hlavami se honí podobné problémy jako myslí hlavní hrdinky. A když říkají, že podobné starosti nemají, nevěřte jim. I já jsem si myslela, že úplně nezapadám do vzorku „tradiční třicátnice“ a při poslechu jsem byla knihou uchvácena.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *