Pozor na Ditu!

Dohledat informace o autorce slavné dvojice Anča a Pepík, ale také oceňovaných titulů Anna chce skočit nebo Divoši, není obtížné nejen v našem prostředí, ale ani ve Francii. Právě zde totiž pravidelně její tvorba vychází, někdy dříve než u nás, jindy zcela souběžně s českým vydáním. Lucie Lomová bývá oblíbená i pro svou schopnost předávat základy komiksové tvorby, kdy se její teoretické vzdělání divadelní dramaturgie krásně snoubí s nabytou praxí.

Zažitost vyprávěcích „modulů“ lze vycítit právě z novinky Na odstřel. Jde takřka o ukázkově čistou žánrovou záležitost, snad jen závěr se nám jemně překlápí více k thrilleru a poněkud narušuje jednotu až tradiční anglické detektivky.

Při čtení však můžeme nabýt dojmu, že Lomová k žánru přistupuje sice s poznáním, současně i s určitou nadsázkou a ironií. Jinak by se totiž poněkud hůře obhajovalo samotné rozpředení zápletky. Divadelní kritika v našem prostředí může být možná někdy přísná, ale aby se kvůli ní i zabíjelo…? Navíc, ústřední dvojicí se stávají manželé Oulibští. Zatímco muž je detektiv a vyšetřuje, žena Dita je divadelní kritičkou a i přes svou korpulentnost umí vzít vývoj děje do vlastních rukou (či nohou?). Oba ale působí odlehčeně, i detektiva si spíše umíme představit s pantoflemi před televizí, než s odznakem a pistolí v ruce.

V souladu s takovým konceptem hrdinů je i vizuální podoba komiksu. Lucie Lomová má rozpoznatelný rukopis, pro někoho možná až příliš čistou linku a jednoduché kresby. Díky tomu je komiks Na odstřel velmi dobře čitelný, informace získáte na první pohled a v něčem až prosté, roztomilé výtvarno neodvádí pozornost od vyprávění. Komiks využívá černou, bílou a škálu šedi, brání se ale kontrastům a ani v nejmenším nekoketuje s noir atmosférou.

Žádné hrátky se neodehrávají ani ve způsobu tvorby oken, vyprávění je souměrné jak co do popisu děje (flashbacků je poskrovnu, mají svoji podstatnou funkci, nematou a tím odpovídají tradičnímu kontinuálnímu vyprávění), tak co do skladby oken za sebe.

Možná že fakt, kdy se nakladatel rozhodl propagovat komiks v rámci tzv. Velkého knižního čtvrtku, jen doplňuje výše uvedené: Na odstřel má být nenáročnou „podívanou“ pro širší publikum. Detektivka je u nás vděčným žánrem a v rukou Lucie Lomové se stala díky konceptu hrdinů „zdomácnělejší“ a díky jazyku – i pro lidi, co komiks nečtou – přívětivým počinem. Dobrá jednohubka, která potěší, ale bylo by škodlivé od ní očekávat něco více.

Hodnocení: 70 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *