Pořádné chlapské jídlo

Jestli jste jako já kancelářská krysa, která většinu času prosedí u počítače nebo v autě cestou za klienty, musíte pravidelně sportovat nebo si dávat pozor na to, co jíte, protože pneumatiky kolem pasu se tak snadno nezbavíte. Jenže životu na nízkotučných jogurtech a knäckebrotu s plátkem sýra a kolečkem rajčete něco chybí. A já vám povím co. Je to pořádné chlapské jídlo. A když říkám pořádné, myslím tím pořádné – obsahující sacharidy – jídlo z masa. Pořádně okořeněné, připravené s fortelem a nadšením.

V knize Kuchařka pro chlapy najdete Svačiny, jídla proti hladu, dezerty a speciality, které udělají dojem. Žádné velké dělení na polévky a předkrmy apod. tu nehledejte. Jídla jako bagety se slaninou, bramborové klínky s dipy, masové kuličky, bagely s tuňákem, pečená vejce s omáčkou z rajčat a slaniny, pečená žebírka s chilli kořením, kuře piri piri, pečené hovězí s křenovou omáčkou, marinovaný steak vínem zvládne hravě připravit i ten nejzapřisáhlejší paličák, který se kuchyni dosud vyhýbal obloukem a maximálně si tam ukrojil klobásu. Ze sladkého je skvělý pořádný banana Split, pivní tiramisu nebo jablečná kapsa. Naučíte se poznávat stupeň propečení steaku, uvařit si pivo, a je tu i pár tipů na cvičení – jakože klipy, výpady, dřepy, sedy-lehy. A je tu i recept na pořádný proteinový koktejl.

V hodnocení nesmím opomenout nápadité provedení knihy s poněkud netradičně zaoblenými rohy, a také pěkně vytuněnou grafickou úpravu. Velmi mě pobavil evoluční vývoj muže, ve kterém se skrývá i obtížnost přípravy jednotlivých pokrmů.

Kuchařka pro chlapy je tu pro ty, co si chtějí sami připravit solidní chlapská jídla, a pro ty, jimž pro úplné uspokojení nestačí k jídlu jen salát a dietní šunka na sucharu. Je pro žrouty, labužníky a pro pořádný chlapy.

Hodnocení: 95 %

Autor: David Bednář

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *