Pomoc! Máme doma vetřelce!

Annie je šestatřicet a právě se trápí na porodním sále. Je bez sebe blahem, když se jí narodí syn. Protože pracuje jako učitelka, má dojem, že mateřství pro ni bude procházka růžovým sadem. Malý Sam ji však rychle vyvádí z omylu. Anniiny představy o růžolícím batolátku, které jen spí, jí a sem tam zadělá plínu, rychle berou za své. Ze Sama se vyklubal malý tyran závislý na matčiných prsou, šestinedělí taky není nic moc a co je nejhorší, příchodem nového člena rodiny strádá Anniin milovaný kocour! No nezbláznili byste se z toho?

Půl roku, den po dni, formou deníkových zápisků sledujeme Anniin boj s novou rolí. Děti ve své třídě zvládala dokonale, horší je to s malým vetřelcem, který jí totálně rozhasil život i tělo. I když má oporu v manželovi Zachovi a kamarádkách, které také mají děti, nemůže se na ně spoléhat věčně. Zach chodí do práce a taky má dojem, že je čas hlásit se o svá manželská práva. Kamarádky musí opečovávat vlastní rodiny, a tak zbývá jen komunikace přes maily. Je na Annie, aby dokázala, že to zvládne sama.

V některých situacích mi Annie přišla dost hysterická a určitě bych se s ní neztotožnila. Nikdo však nejsme dokonalí. Je sympatické, že se na druhou stranu nebojí mluvit nahlas a bez servítků o potížích, které novopečná matka prožívá. Všudypřítomný sarkastický humor způsobil, že jsem se někdy smála nahlas.

Vůbec se nebojte, že byste do rukou dostali totálně pesimistické čtení, které má za úkol odradit všechny potencionální adepty na rodičovství od koupě postýlky a kočárku. Autorka svou hrdinku sice nešetří, jako na podnose máme naservírovány veškeré nechutné aspekty, jenž sebou porod přináší, na druhou stranu je kniha psána s notnou dávkou humoru a především nadhledu.

A přiznejme si, číst si o sluníčkových matkách, jež mateřství zvládají levou zadní, by byla pořádná nuda. A to Mateřská, ale určitě ně dovolená rozhodně není.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *