Pomáhejte děvčátkům trhat květiny

U severské literatury jsme se zvykli na leccos, na hektolitry krve, opilé a jinak zneuctěné detektivy, ale i nesmrtelné pohádky. Švédský debutující autor Lars Vasa Johansson se rozhodl jít ale zcela jinou cestou a stvořil kouzelný příběh, kde neodhadnete, co vás čeká za dalším rohem.

Kouzelník Anton už rozhodně zažil dny větší slávy. Nyní objíždí malé štace a udivuje seniory v domovech důchodců karetními i jinými drobnými triky. Přespává v levných hotelích, živí se buráky a u toho s ostnem lítosti vzpomíná na své bývalé přátele, Sebastiana a Charlottu, z nichž se stali slavní kouzelníci a velké televizní hvězdy. A co zbývá jemu? Deset minut s dezertem v hodině jeho narození, samota a touha po úspěchu.

Jednoho narozeninového dne se má však všechno změnit. Anton na cestě domů z další kouzelnické štace totiž havaruje u švédského národního parku Tiveden, když jeho vůz nabourá do červené pohovky. Ano, kosmos poslal do mlžného rána pohovku, aby donutil kouzelníka změnit pohled na svět.

Anton se vydává pro pomoc a cestou potká malou holku, sbírající květiny, aby si je dala o slunovratu pod polštář. Náš hrdina jí odmítne pomoci a velmi záhy se dozví, že to byla největší chyba jeho života, a vysloužil si za ni znamení smrti.

Les, kam Anton zabloudil, není totiž obyčejný starý les, ale prastarý a tajemný kout světa, kde žije něco nepopsatelného. Zákoutí se hemží jinotvory, tajemnými znameními a zřejmě tu probíhá i jakýsi dalekosáhlý boj mezi mocnostmi. Dostane se Anton ze spárů kouzelných bytostí? Vyhraje boj se svým vlastním nitrem, největším nepřítelem? Stane se mu skutečně neochota pomoci malé sběratelce květin osudnou? Odpovědi přinese román Kouzelníkův únik z reality, vydaný nakladatelstvím Host.

Lars Vasa Johansson napsal román o tom, že někdy je jednoduše všechno špatně a moc dlouho trvá, než to napravíte. Anton je trochu rozporuplný hrdina, nevíte, jestli mu fandit nebo mu přát, aby navěky bloudil temnými lesy. Když se nakonec rozhodnete, že chcete, aby své podivné dobrodružství přežil, čtení Kouzelníkova úniku si rozhodně užijete.

Kouzelníkův únik z reality zaujme a potěší všechny, kteří touží po neotřelém dobrodružství a jsou pro vítězství dobra nasadit vlastní krk. Kniha je psána lehkým, skotačivým jazykem a stane se tak skvělým společníkem na jeden či dva zimní večery v ušáku s hrnkem horkého kakaa v ruce. A pozor na horké nápoje, ucha od hrnků někdy rády odpadávají…

Hodnocení: 90 %

Autorka: Helena Herynková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *