Pojďme si hrát na Boha

Kira Millerová je vynikající molekulární bioložka a úspěchy na poli vědy ji předurčily k zářivé kariéře. Nyní se ale zdá, že ji vlastní experimenty svedly na šikmou plochu. David Desh je bývalý voják, příslušník speciální jednotky, jejíž členové byli zabiti při teroristickém útoku v Íránu. Po traumatizujícím zážitku pověsil Desh uniformu na hřebík, teď si jej však armáda žádá zpět. Cesty obou se protnou ve chvíli, kdy je Kira kvůli své spolupráci s teroristy označena za veřejného nepřítele číslo jedna. A je to právě Desh, který má vědkyni, jež si nebezpečně pohrává s virem Ebola, najít…

Jsou však věci skutečně takové, jaké se na první pohled zdají? Je Kira Millerová nebezpečný zločinec nebo jen štvaná zvěř? A není Desh náhodou jen loutkou v pavučině lží? Odpovědi na tyto otázky nebude snadné najít. Jedno je však jisté: při jejich hledání půjde o život.

Po úspěšné sci-fi sérii Projekt Prométheus přichází Douglas E. Richards s dalším příběhem na pomezí thrilleru a science fiction. Rodák z Ohia a vystudovaný mikrobiolog rozehrává na stránkách Napojení neúprosný závod s časem. Celý příběh se odehrává v rozmezí jen několika málo dní, čtenáře však vtáhne do děje kosmickou rychlostí a dramatické tempo si udrží po celou dobu. Hrozba teroristických útoků a zneužití biologických zbraní je v současném světě jedním z aktuálních témat, a tak je trochu na škodu, že děj lze poměrně snadno předvídat a jednotlivé postavy působí při bližším zkoumání trochu černobíle. Největší padouch tak zůstává největším padouchem, kdežto pohledný, chytrý a čestný Desh je prototypem superhrdiny. A Kira Millerová? Ta bojuje nejen s darebáky, ale i s vlastním svědomím. Otázka, zda si náhodou svými pokusy nehraje na Boha, zazní v textu hned několikrát, odpověď je však ponechána čtenáři. Což je koneckonců dobře, protože jak sama Kira říká: “Přebývat na této malinkaté planetce v oceánu nekonečných nekonečen a domnívat se, že víte cokoli o pravé podstatě bytí a reality, je zkrátka absurdní.”

A přestože Napojení není knihou, která by měla ambice stát se velkou literaturou, milovníky konspiračních teorií a akčních trháků jistě potěší.  

Hodnocení: 70 %

Autorka: Michaela Matějů

K dispozici je i e-kniha.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *