Podhoubí, které se vám dostane pod kůži

Děj se odehrává v daleké budoucnosti, plus mínus třetí tisíciletí, a Země je technologicky závislá na starobylé teokratické emzácké civilizaci Össe, jejíž náboženství víc a víc proniká do života pozemšťanů.

Hlavním hrdinou Jantarových očí je Lucas Hildebrandt, který jako jeden z mála prohlédne nebezpečí, které hrozí od Össeanů a jejich krvelačného boha. Nezapomínejme, že bůh Akkütlix žádá tvoji krev. A tak, když se Lucasovi naskytne šance, jak změnit rovnováhu sil, nezaváhá. Ovšem nic nejde hladce a Lucas upoutá pozornost někoho daleko, daleko horšího, než je nějaký pozemský úřad.

Vilma Kadlečková na sérii pracovala dlouhých 12 let (snad ne v řetězech), a na výsledku je to znát. Její vesmír je při troše fantazie (nebo troše drog – nemusí být jen Össenské) uvěřitelný, a vy si říkáte, že takhle by to klidně za těch tisíc let mohlo vypadat. Její spektakulární pentalogie snese ty nejpřísnější měřítka a dle mého se vyrovná takovým veličinám sci-fi jako je Asimov nebo Robert A. Heinlein. Dovoluji si tvrdit, že pokud by autorka měla to štěstí, (nebo smůlu) a narodila se v anglicky mluvící zemi, tak už tu máme filmovou verzi v režii Christophera Nolana a v hlavní roli přinejmenším Nicolase Cage.

Jak bych to tak řekl, jsem takový audioknižní panic. Mycelium byla moje první. Nemám tedy moc s čím porovnávat, ale na první holku se prostě nezapomíná. A tak i já budu s láskou vzpomínat. Večer se posadit do křesla, nasadit sluchátka, v ruce sklenku vína a nechat se unášet do dalekého vesmíru.

Mé obavy, že po pár minutách usnu, se nenaplnily. Všech devět herců totiž přispívá svým výkonem k vysoké kvalitě a místy je to až strhující. Hlavně výkon Jaroslava Plesla jsem si užíval.  A tak stačili tři rande a naše čtrnáctihodinová známost byla u konce. Uteklo to, ani jsem nevěděl jak.

Pokud však vydavatelství OneHotBook a bůh Akkütlix dají, snad se dočkáme i dalších dílů vydaných jako audiokniha. Já budu doufat, že ano. Kniha již posbírala několik žánrových cen, tak se nechme překvapit, zda bude audio verze stejně úspěšná.

Hodnocení: 89 %

Autor: Lukáš „SKS“ Kořán

K dispozici je i audiokniha v mp3.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *