Pí a jeho život – film

Indický chlapec Piscine Molitor Patel (jednoduše Pí) odmalička hledá víru a Boha. Nakonec jej najde tisíce kilometrů od domova na rozbouřeném moři, kde mu dělají společnost jen tygr Richard Parker a vlastní myšlenky.

Příběh začíná v indické ZOO, ve které vyrůstá malý Pí. Tady se seznamuje se světem i sám se sebou. Když je Pí na prahu dospělosti, rozhodne se jeho rodina přestěhovat do Kanady a po cestě prodat zvířata ze ZOO. Zámořskou loď potká katastrofa, kterou přežije jen Pí. Na malém člunu se spolu s ním zachrání několik zvířat: zebra s polámanýma nohama, nešťastná orangutanice, která při katastrofě přišla o mládě, bezcitná hyena a tvrdý, nevypočitatelný tygr Richard Parker. Pí tak bojuje nejen s mořskými živly, ale také s nevítanými spolucestujícími, mezi kterými probíhá drsný souboj o přežití. Brzy zůstanou už jen dva – on a Richard Parker.

Na neuvěřitelné dvousetdenní plavbě spolu bojují o teritorium a o psychickou převahu jeden nad druhým. Během událostí na záchranném člunu sledujeme jen Piscinův monolog, střídaný řevem tygra Richarda Parkera, ze kterého se stává chlapcův nečekaný druh.

Dobrodružný příběh je úvod pro filosofické drama, kterého jsme byli svědky již v knize. Slabinou filmu je, že toto téma vypráví příliš podrobně. To, co bylo v knize naznačeno je zde popsáno doslova. Alegorické zobrazení pasažérů záchranného člunu je pro jistotu vysvětleno. Tam, kde má kniha probouzet fantazii film přináší vizuální hostinu. Krásné momenty a citlivé 3D efekty jsou oproti knize přidanou hodnotou. Filosofická linka knihy, tedy příběh o dospívání Piscina Patela, je lépe vyprávěná v knize. Kniha a film tak fungují vedle sebe a vzájemně se doplňují.

Hodnocení

Pí a jeho život je velmi působivý film, který knize rozhodně ostudu nedělá. Můžeme jej doporučit všem fanouškům této skvělé knihy.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *