Pěna dní dojímá i v audio podobě

Absurdní a groteskní román francouzského autora vypráví o Colinovi, který, jakkoli bohatý a pohledný, nemůže zavadit o tu pravou. To se změní, když pozná Chloé, krásnou mladou dámu, do níž se zamiluje. Nicméně už krátce po svatbě přichází problémy, Chloé se v plíci usadí leknín a onemocní. Ústředním tématem je nejen hluboká láska, kterou zažívají kromě ústřední dvojice i jejich přátelé, ale i finanční problémy v souvislosti s prací, které řeší jak Colinův přítel Chick, tak i posléze sám Colin.

Zprvu rozmarné prostředí, v němž se příběh odehrává, se postupně mění v ponuré místo, v němž není prostor pro další pianokoktejly, vaření podle Gouffého a veřejné bruslení. I Chickova posedlost filosofem Jean-Sol Partrem se stává čím dál zhoubnější a nebezpečnější. Všichni hrdinové se, ať už vlastním přičiněním nebo ne, řítí ke konci ve stylu řeckých tragédií.

V audio podobě, kterou má na svědomí vydavatelství Tympanum, se Pěna dní poslouchá velmi lehce. Ladislav Mrkvička má příjemný a podmanivý hlas a rozložení knihy na krátké kapitoly poslechu také nahrává do karet. Od odlehčeného tónu se Mrkvička snadno dostává i k silně melancholickému závěru knihy. A ačkoli mi příliš neseděl vypravěčův hlas při interpretaci ženských hrdinek, díky perfektní intonaci nejsou dialogy vůbec chaotické a jednotlivé postavy se v nich snadno odliší.

Celková doba, šest a půl hodiny, je možná přeci jen trochu moc, nicméně kapitoly jsou zakončeny tak dobrými zvraty, že se od sluchátek nebudete moci odtrhnout. Pěna dní je ideální na osamělé cesty i jako doplněk ke každodenní činnosti, nejlépe si ji však vychutnáte v soukromí. A pozor, nedoporučuji poslouchat ve špatné náladě, depresivní závěr by vám moc nepřidal.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Alžběta Široká

K dispozici je i audiokniha v mp3.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *