Pekáč buchet? Proč ne!

Je pravda, že o břišním pekáči buchet je tu zmínka alespoň třikrát, ale o tom druhém jsme informováni daleko častěji. Není to nic překvapivého vzhledem k tomu, že Klára, hlavní aktérka tohoto příběhu, je, jak sama o sobě říká, gastrosexuálka. Ráda vaří, zkouší nové recepty, prostě miluje jídlo. A nenávidí sport, bere ho jako nutné zlo. Naopak jistý pan Matouš Kopřiva žije sportem. Je adrenalinovým sportovcem, který se věnuje horolezectví. Nejraději svého koníčka zkouší na zmrzlých vodopádech. A je v tom tak dobrý, že je mistrem Evropy.

Co se asi stane, když náhoda spojí dva lidi s tak rozdílnými zájmy? No… bude to úžasná zábava od začátku až téměř do konce. Chcete se bavit? Tak rozhodně sáhněte po této knize. Petrusová píše o zajímavých postavách, mezi kterými to jiskří, ale nejedná se jen o fyzickou přitažlivost. Hlavní hrdinové jsou opravdu svérázní a někdy vedou tak vtipné dialogy, že se budete muset nahlas smát. Jeden druhému nic nedarují, podle hesla jak ty na mě, tak já na tebe. Navíc kniha nenabízí jen poutavý a vtipný příběh, ale také úžasné recepty na jídla, která Klárka vaří a peče. Musím říci, že jsem něco takového již dlouho v žádné knize neviděla a bylo to velice zajímavé zpestření. Člověka to nutí jít vyzkoušet, jestli ty makadamové koláčky jsou vážně natolik úžasné, že se na ně dá sbalit tak báječný kluk.

Útlost této knížečky na jednu stranu příběhu prospívá, ale zároveň mu škodí. Děj až do dvou třetin svižně utíkal a byl vtipný (plus připočtěme k dobru jeden pořádný dějový zvrat), ale pak se trochu zpomalil. Myslím, že poslední třetina by si zasloužila větší prostor. Zakončení bylo příliš rychlé, méně propracované a na můj vkus podávalo čtenáři málo informací.

Jinak ale knize ani autorce nemohu nic vytknout. Kateřina Petrusová opět nezklamala. I toto dílko obsahuje to nejlepší z toho, co nám až doposud předvedla a ještě něco navíc. Opravdu mi učaroval její humor, který je příjemný, někdy trochu zákeřný a jindy suchý až černý. Pochopíte, co myslím, až se budete pozastavovat nad tím, jak se dostanete od svatebních koláčků k rakvičce se šlehačkou.

A připravte se na to, že vám celou dobu bude hrát v hlavě píseň Klára od jedné nejmenované české skupiny.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Veronika Červená

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *