Pastelkami proti stresu

Když jsem poprvé do ruky dostala Antistresové omalovánky pro dospělé, přemýšlela jsem, jestli se někdo náhodou nezbláznil. Omalovánky? Pro DOSPĚLÉ? To jako vážně? Není to dětinské? A má dneska na barvičky vůbec někdo čas a náladu? Nakonec jsem se tomu ale rozhodla dát šanci a otestovat. Mají onen zázračný účinek, jak se v knize píše?

Tyto omalovánky ukrývají více než 70 nádherných obrázků různých druhů – květiny a zvířata, vitráže, tropický hmyz, mandaly… Je tak na “umělci”, na co se zrovna cítí. Omalovánky jsou navíc vytištěny samostatně, povedená díla je tak možné si například zarámovat nebo je někomu darovat.

Když jsem konečně vytáhla svůj penál plný pastelek, které naposledy spatřily světlo světa pravděpodobně na základní škole, zbývalo už jen vybrat si správný obrázek a čas. Ten přišel den před zkouškou. Kdy jindy je lepší si začít vybarvovat, než ve chvíli, kdy se cítíte nejvíc naštvaní a zoufalí? Vybarvování mé první mandaly se stalo světlým bodem dne plného studia. A kupodivu to bylo skutečně osvobozující! Všechny starosti všedního dne šly na chvíli stranou, podstatná byla barva a papír přede mnou. Nezáleželo na tom, zda barvy odpovídají skutečnosti nebo jestli je to vkusné. Na ničem najednou nezáleželo. Šlo jen o to vybarvovat, uvolnit se a znovu naleznout ztracenou rovnováhu.

Ačkoliv mi první obrázek trval nějakou dobu, vždycky jsem se ráda k vybarvování vracela. A pokaždé, když jsem od omalovánek vstávala, byla jsem opět připravená alespoň na chvíli čelit světu, aniž bych kohokoliv musela uškrtit. Antitresové omalovánky skutečně plní svůj účel na jedničku. Kdyby si každý pracující namísto desetiminutové pauzy na cigaretu a kávu raději vybarvil kus lva nebo motýla, svět by byl hned barevnější a bezpečnější. Dejte si chvíli pauzu od digitalizovaného světa a vytáhněte pastelky.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Kristýna Tranová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *