Pálení mostů nebývá beze svědků

Margaret, modrooká blondýna, působí v Číně jako pěst na oko. Ze Států odjíždí bez sebemenší znalosti čínské kultury a koneckonců i bez zájmu o zemi jako takovou. Ignorace jiných zvyků než vlastních je v Asii považována naopak za typicky americký přístup. Rozpor těchto dvou kultur se stará o mnohá nedorozumění a o vtipný nádech.

„Americká a čínská společnost jsou milion kilometrů vzdálené, a to jak kulturně, tak historicky. Nemůžeš si sem přijít a posuzovat čínskou společnost podle amerických hodnot. Ani opačně. Číňané už od dob Konfucia zdůrazňují, že jedinec musí potlačit své osobní ambice ve prospěch společenského soužití.“

Margaretina cesta se velmi brzy ukáže ve všech směrech jako osudová. Když je nad ránem v parku nalezen hořící muž a Margaret jeho smrt označí za vraždu, obrátí tím naruby nejen svůj život. Při vyšetřování se seznamuje s nově jmenovaným vrchním inspektorem Oddělení jedna Li Jenem, který odhalí souvislost s dalšími nevyřešenými úmrtími. I přesto, že nejsou schopni spolu mluvit bez hádek a i přesto že jej Margaret považuje za dalšího škaredého Číňana, jsou si společně s odhalováním zločinu jaksi blíž. Oba cítí, že jde při vyšetřování o čas, možná nejen jejich, ale i celého lidstva, a že narazili na spiknutí, které je řízeno z vlivných sfér. Když pak mrtvých přibývá, a to i z okruhu blízkých a známých, je jasné, že jsou na dobré stopě.

Audiokniha čtená Martinem Myšičkou a Janou Plodkovou si získala mé sympatie. Číňané jsou nápaditě namluveni, já bych si s řečí při klasickém čtení v duchu tolik nepohrávala. Stejně tak byly realističtější popisy míst a pohled do asijské mysli, které by mě v papírové verzi knihy nejspíš nudily a přeskakovala bych je. Nenásilný pohled do každodenního života metropole diky barvitému popisu a živému projevu přináší pocit, jako byste stáli na přelidněné pekingské ulici a účastnili se jako němý posluchač všech rozhovorů. Na druhou stranu mínus dávám za nápad, aby chlap četl pasáž o tom, jak ji jeho erekce tlačí do podbřišku.

Pokud se rozhodnete knihu v jakékoliv podobě pořídit, čeká váš romantika zasazená do jiného prostředí, než na jaké jsme běžně zvyklí, náhled do čínského života, ale především drama, které vás bude držet v pozornosti do úplného konce. K tomu, abyste zjistili, jak vše dopadlo, je druhý díl nutností. Konec první části není úplně uzavřený, stejně tak zůstává mnoho otázek kolem minulosti Margaret a jejích důvodech úniku do Číny.  

Hodnocení: 90 %

Autorka: Alena Bouchalová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *