Osudový Pokoj smrti

Lincoln Rhyme se setkal už s pěknou spoustou podezřelých, ale že by se měl postavit proti vládě Spojených států a přímo americkému prezidentovi? To ještě nikdy. Tenhle případ může být zlomový pro kariéru každého, kdo se do něj zapojí. Přesto Rhyme ani Amelie Saschová necouvnou, i když má Amelie značné pochybnosti, zda mají šanci uspět. Kdo vydal rozkaz k zabití, to vědí, ale kdo stiskl spoušť, to ještě musí Rhyme s ostatními zjistit. Bahamská policie jim moc nepomáhá, případ smrti Morena odložili k ledu s tím, že za vším stojí pravděpodobně kartely. Rhyme však potřebuje fyzické důkazy, a tak zbývá jediná možnost, udělat si malý výlet. Pro kvadruplegika, jako je Lincoln, to ale není úplně jednoduché.

Jeffery Deaver napsal už desítky knih, ale s Pokojem smrti vybočil z konceptu. Přesto si zachoval svůj styl. Politickou problematikou se zabýval již v samostatném románu Zahrada Bestií, tentokrát je to ale jiné. V Pokoji smrti řeší Lincoln Rhyme případ, jež přesahuje běžné hranice zločinu. Otázka „Kdo bude zodpovědný za rozkaz smrti, který schválil sám prezident?“ se od začátku zdá jasná. Vědí, kdo a vlastně i proč se k tomu uchýlil, ale totožnost toho, kdo stiskl spoušť, neznají.

Poprvé nás autor nechává nahlédnout i pod pokličku své další vášně. A když říkám pokličku, myslím to doslovně. Jistý Jacob Swann, který se od začátku stará o zametání stop, je vášnivý kuchař, zručný s nožem. Podle toho zachází i se svými obětmi. Nicméně kromě „eliminace svědků“ se věnuje právě vaření. Důkazy o této činnosti mu budou osudné, ale pro čtenáře je to příjemné oživení, a pokud na to budete mít žaludek, můžete si zmiňované recepty i připravit. Seznam i s recepty najdete na oficiálních stránkách Jefferyho Deavera.

Pokoj smrti je již desátým románem s Lincolnem Rhymem a Amelií Saschovou. Kdo by čekal opakující se vzorce, bude mile překvapen, že nic takové v knize nenajde. Samozřejmě styl zůstává stejný, pro něj ho i jeho čtenáři milují, ale především témata, nejen ta hlavní, jsou nová a neotřelá. Přestože jde o plnohodnotný thriller, neopomíná i romantickou část partnerských vztahů, problémy, které se nevyhýbají nikomu, a možná více otevírá nevyřčené… Proč si Amélie nenajde zdravého chlapa?

Jeffery Deaver dokazuje, že je v životní formě a že se máme ještě na co těšit. Kam nás zavedou další příběhy Lincolna Rhyma, nebo dalších postav, ke kterým se vrací, neprozradil. Ale pokud si chcete vychutnat pořádně kvalitní krimi román, sáhněte právě po Pokoji smrti. Já, jakožto milovnice Deaverových knih, musím dát plný počet bodů a oba palce nahoru.  

Hodnocení: 100 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Zdroj obrázků: YouTube, 007museum.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *