Od agamy po žraloka v designu a architektuře

B jako Bauhaus připomíná svou formou encyklopedie pro malé děti. Právě ty totiž bývají postavené na stejném principu: každé písmeno abecedy v nich zastupuje a vysvětluje jeden pojem. Encyklopedii pro nejmenší ostatně odpovídá i podtitul knihy: Moderní svět od A – Z.  V B jako Bauhaus však nenajdete velké písmo a spoustu obrázků, zdejší hesla jsou vysvětlována formou autorských esejí. Na pěti stovkách stran tak na čtenáře čeká celkem 40 témat z architektury, módy, užitého umění, grafiky, počítačových her či předmětů denní potřeby. Od autenticity až po židli. Myslíte si, že třeba o zipu, klávesnici počítače nebo nábytku z IKEA víte všechno? Novinář a autor knihy Deyan Sudjic, jinak též šéf londýnského Muzea designu, vás určitě vyvede z omylu. Tušíte třeba, proč máme klávesnici s rozložením QWERTY a nikoliv ABCDE? A proč vypadají nejmodernější digitální fotoaparáty podobně jako desítky let staré analogy na kinofilm? Možná budete překvapeni, že i taková drobnost jako je grafický font může pomoci vyhrát prezidentské volby. Design je prostě každodenní součástí našeho života, a to i přesto, že si to ne vždy uvědomujeme. K mému potěšení  je značný prostor v knize věnován architektuře, nejen slavným jménům jako byli např. Le Corbusier, Kaplický, Mies van den Rohe, ale třeba i roli architektury ve filmech Alfreda Hitchcocka nebo historii světových výstav EXPO.

Eseje zahrnují autorovy osobní zážitky a vzpomínky, postřehy jsou celkem zajímavé a  historky zhusta i vtipné. Musím ale přiznat, že pro mě jako pro laika v oboru, to nebylo úplně lehké čtení. Jmen a pojmů, která jsem v životě neslyšela, tu bylo opravdu hodně, některé souvislosti mi zcela unikaly, a tak se mi nakonec nejvíc osvědčilo číst knihu vedle notebooku s otevřenou stránkou Googlu. Mohla jsem si tak souběžně se čtením prohlédnout obrázek karosérie automobilu Lotus Elan, nahlédnout do interiéru domu Maison de Verre nebo si najít keramiku od Helly Jongeriusové. Tohle „multimediální čtení“ bylo velmi obohacující, ale čtenářský zážitek to trochu komplikovalo. Každopádně poučenější laikové, či profesionálové z oborů jako je užité umění nebo architektura se asi budou mnohem „lépe chytat“. Jednotlivé kapitoly knihy na sebe nenavazují, takže je možné číst knihu na přeskáčku, příp. si ji přiměřeně dávkovat.

B jako Bauhaus je poměrně zdařilá kniha i co se týče vzhledu, který vychází z původního grafického zpracování originálu. Ve vaší knihovně se bude určitě pěkně vyjímat.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Hana Kubíková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *