O lásce, o hříchu a strachu z pravdy

Gabriel Emerson, profesor a odborník na Danta Alighieriho žije osamělý život, který naplňují neznámé ženy, pokušení, sexuální napětí, ale především prázdnota. Hluboká, bolestná tajemství z minulosti nosí hluboko v sobě a mezi svými studenty je vnímán jako chladný a nemilosrdný. Přesto jsou jeho přednášky hojně navštěvovány a v dívkách a ženách vzbuzuje touhu, touhu, kterou neopětuje. Julianne ve skrytu duše doufá, že se to změní. Že až se na ní podívá, uvidí jí, uvidí svou Beatrice. Když se však spolu po šesti letech setkají, není to takové, jaké si pamatovala. Gabriel se na ni dívá chladnýma modrýma očima a čiší z něj nevysvětlitelná nenávist.

I když se vzdává naděje na to, že by si na ni vzpomněl, není jí lhostejný. Pořád vidí toho kluka z jabloňového sadu, pořád slyší jeho slova a cítí, že tam někde uvnitř je ten Gabriel, do kterého se zamilovala. Když ho shodou náhod zachrání ze spárů chtivé studentky Christy, říkejte-mi-paní-Emersonová, dostává šanci říct mu, kdo je. Hladina alkoholu v jeho krvi nicméně protestuje proti čemukoliv. Ve světlém okamžiku se na ni Gabriel podívá a vidí svou Beatrice, vidí svůj přelud. Ranní probuzení však vymaže všechno a opět proti němu stojí jen Julianne a on nechápe, co dělá u něj v bytě. Když se jí dívá do očí, vidí rozhořčení, porážku a ještě něco. V tom světlém okamžiku spatří ji – Beatrice.

Pak se všechno změní. Julianne odmítá odpovídat na jeho vzkazy, nechce nic slyšet, nechce si znovu nechat zlomit srdce. Gabriel si připadá jako naprostý osel, ano, trefně ho tak nazývá jeho sestra i Julianne. Jak to, že ji neviděl dřív? Sám ví, že odpověď skrývá jeho temná minulost. Ve vzduchu se vznáší otazníky, co bude dál. Je vůbec možné, aby studentka a její profesor měli vztah? Dokázali by se oba přenést přes vlastní minulost? Dokázal by jeden druhému odpustit? A dokáží odpustit sami sobě a dát šanci vášni, touze a lásce, která se mezi nimi vznáší?  

Gabrielovo inferno sice na první pohled vypadá jako další erotický román, nicméně k tuctovosti a průměrnosti má neskutečně daleko. Příběh je protkán neuvěřitelným napětím, nejen sexuálním, které dodává knize silný náboj, a propojení s osudem Danta a jeho Beatrice všechno ozvláštňuje. Nejvíce poutavé jsou náznaky minulosti obou aktérů. Myšlenky, že až se ten druhý dozví pravdu, odejde. Ze strachu nebo z lásky před sebou skrývají tajemství, která mohou rozhodnout o jejich osudu. Tak jako Dante procházel Peklem, aby v Ráji opět spatřil svou Beatrice, prochází Gabriel a Julianne vlastním infernem, do hlubin, kde čekají odpovědi.

Kniha je především o lásce, o hříchu a strachu z pravdy, ale autorovi se povedlo děj příjemně odlehčit vtipnými vsuvkami. Humorem, který byl v mnoha případech hnacím motorem a dokázal rozesmát. Gabrielovo inferno je teprve první díl trilogie. I kdyby tomu tak ale nebylo, děj a především konec uspokojí všechny čtenářky (i čtenáře). 

Hodnocení: 100 %

Autorka: Kristýna Pekárková

Zdroj obrázků: Sylvainreynard.com

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *