Nudge: Šťouchem k lepšímu životu

Autoři knihy – Richard H. Thaler a Cass R. Sunstein představují model, či možná lépe řečeno ekonomický směr, který kombinuje svobodnou volbu občanů a určitou míru „paternalizmu“ – tedy zásahů do svobody člověka. A právě tyto zásahy – tzv. „šťouchy“ – mají člověka posunout k efektivnějšímu životu.

Thaler se Sunsteinem tvrdí, že přirozeností člověka je setrvávat na svém místě, pečovat „o své jisté“ a nevyvíjet se dále. Autoři tuto svou teorii dokládají řadou příběhů a příkladů, kdy se zásahem zvenčí podařilo změnit stav věcí k lepšímu.  Tyto příběhy jsou podány s lehkým humorem a představují nejzábavnější složku knihy.

Ta je psána pro amerického čtenáře – a je to na ni vidět. Určitě ji to ale v očích neamerického čtenáře nedegraduje. Vychází sice z amerického prostředí a z jejich pojetí managementu a života vůbec, ale závěry, k nimž autoři knihy docházejí, jsou použitelné pro každého.

Problém ale můžeme vidět v tom, že systém, který autoři prezentují, nemusí každému vyhovovat. Tato kniha tedy nemůže být univerzálním manuálem pro váš život, ale může (nicméně nemusí) být oním šťouchem, který vás může inspirovat. Velkou předností je lehkost, s jakou je napsána a díky tomu není Nudge (Šťouch) nudnou přednáškou, ale docela zábavným čtením.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *