Nikdy nelituj špatných věcí, nevíš, co dobrého přinesou

Malka měla vždycky svojí pravdu, dokázala si poradit za všech okolností a ze života uměla vytěžit maximum ke svému prospěchu. Zásadně nelituje, k minulosti se vrací bez patosu a není nic, co by nebylo pro ní. Má v sobě neuvěřitelnou grácii, nadhled, za sebou velmi pestrý život a jejím mottem je: Nikdy nelituj špatných věcí, nevíš, co dobrého přinesou.

Kůň, který mě srazil, táhl zmrzlinářský vozík. Osud si se mnou podivně zahrál, nemyslíte? Kdyby mě zmrzačil dejme tomu hadrář nebo uhlíř, nikdy by ze mě nebyla Lillian Dunkleová, kterou zná celá Amerika. Legenda by se ze mě zcela jistě nestala. Veřejnost si odjakživa myslí, že jsem k bohatství přišla díky manželovi. Musím říct, že média z nějakého důvodu úspěšné ženy nesnášejí a odmítají jim přiznat sebemenší zásluhy. Příšerná fotografie, kterou teď noviny neustále tisknou a na které vypadám jako Joan Crawfordová, když dostává klystýr, mluví za všechno. Vždycky člověka odsoudí tak rychle!

Do New Yorku přišla s rodiči po pogromu Židů v roce 1913. Při nehodě ji zranil kůň italského zmrzlináře a doživotně ji zmrzačil. Protože však pocházela z velice chudé rodiny, kterou navíc opustil těsně před neštěstím otec, maminka v nemocnici souhlasila, aby Malku dali do ústavu pro chromé. Zmrzlináři Dinellovi, jehož kůň se splašil a zranil ji, se však děvčátka zželelo, přijal ji do rodiny a naučil ji svému řemeslu. I když Dinellovi byli sami velice chudí, časem se jim začalo dařit. Malka se později vdala a vybudovala vlastní zmrzlinářské impérium, stala se z ní dokonce televizní celebrita, nakonec je však obviněna z daňových úniků, soud prohraje a má nastoupit do vězení. 

Její vyprávění je vlastně jakousi retrospektivou v čase, kdy se dozvídáme víc o ní, o její rodině, vztahu s manželem, o synech i vnucích a samozřejmě všechno o zmrzlině. Malčin příběh nepostrádá sebeironii i vtip, její postava je neuvěřitelně plastická, ani chvilku se s ní nenudíte, nese v sobě odkaz na kořeny ruské židovky se specifickou životní filozofií. Ač rozhodně není kladnou hrdinkou, její sympatie si rozhodně získáte. Dokáže totiž zaujmout a rozhodně překvapit!

Hodnocení: 95 %

Autorka: Lucie Bednářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *