Neviditelná dívka ze záhrobí

V době, kdy se letos překlápělo jaro do léta, brněnské nakladatelství HOST vydalo v českém překladu první dva díly švédské série PAX. Podepsané jsou pod ní dvě dámy, Åsa Larsson a Ingela Korsell, knihy bychom si nyní však už stěží uměli představit bez doprovodných ilustrací komiksového kreslíře Henrika Jonssona. Psali jsme o tomto tuzemském startu a v recenzování nyní pokračujeme. Proč? Protože s příchodem zimy na nás na pultech, ať už těch ze dřeva v prodejnách nebo virtuálních v e-shopech, pokukuje dvojice obálek s tituly Dívka ze záhrobí a Neviditelný zloděj, tedy knihy s pořadovými čísly 3 a 4.

Osobně velmi kvituji strategii nakladatele vpouštět do světa PAX po dvou dílech (takřka) souběžně. Víte, ono je vždy značně bolestivé dočíst jednu knihu a čekat na další. PAX se totiž vyznačuje nejen neochvějně zručně vystavěným napínavým příběhem, ale také cliffhangerem v závěru, který zaručuje, že budete na poslední stranu knihy ještě chvíli koukat, abyste následně (velmi marně) hledali, zda alespoň kousek, kousíček z dílu následujícího se ještě v tom, který jste právě dočetli, nenechází.

Nenechte se zmýlit, vybudovat zápletku/tky, který mají potenciál diváka napínat či dokonce strašit až děsit, nestojí pouze na schopnosti klást vhodně informace, následně pak slova ve větách. Rytmus vyjadřování a dar více pracovat s omezeným věděním (čtenář toho ví zhruba tolik, kolik hlavní postavy) nehraje sice malou roli, ale PAX stejně tak dobře buduje kvalitní charakterizace hrdinů. Bráchové Viggo a Alrik a postavy kolem nich jsou (ach to klišé) z masa a kostí, rozumíte jim a – ano – bojíte se o ně. A jestliže zde padla ona omezené vědění, zejména ve čtvrtém díle, Neviditelném zloději, do vyprávění vstupuje faktor vypravěče, který předstírá něco, co budeme vědět pouze my – sice informace obestírá mlha tajemství, přesto nám to zadělá na břichabol, protože je o důvod víc si o hrdiny dělat starosti. Jde o prvek netradiční. Najednou se totiž v knize objevuje kurzíva, vyprávění „odněkud“. Je pravděpodobně, že stejně jako došlo k porušení, že ilustrace zabírají vždy jednu celou stranu (jako by šlo o stranu z komiksu), dojde i ve způsobu vyprávění k úpravám tak, aby nás autorky ještě více „mučily“.

Čili, když to nyní shrneme, nové díly PAX nejenže baví a napínají skrze svůj obsah a vzbuzují zvědavost, jak se příběh bude vyvíjet, ale také zvědavost, jak se po formální stránce bude série dál vyvíjet. No, těšení tedy není málo. Doufejme jen, že nové díly přijdou (nejpozději) s jarem. Zatím máme šanci si ty první čtyři párkrát zopakovat…

Hodnocení: 90 %

Autor: Lukáš Gregor

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *