01fc2cd5

Navždy tě budu milovat

Když Poppyina babička umírá, dá na rozloučenou své milované vnučce sklenici s tisícem růžových papírových srdíček. Na každé srdíčko si má zapsat polibek. A ne ledajaký. Zápis si zaslouží políbení, které je jedinečné, dokonalé, nezapomenutelné a které dokáže pohnout Zemí. Když to vidí její nejlepší kamarád Rune, postará se, aby byl číslo jedna.

Poppy se s Runem kamarádí od dětství. Setkali se poprvé, když se Rune, coby pětiletý naštvaný prcek, přistěhoval s rodiči z rodného Norska do Ameriky. Poppy ho pozvala na první společné dobrodružství a rázem se z nich stali nejlepší přátelé. S přibývajícími léty se jejich přátelství prohloubí a přetaví v lásku, která dokáže zázraky.

Tisíc polibků je vkutku dojemným představením. Hlavní roli hraje láska ve formě čistého, krásného citu, prostého veškerých záludností a plného něhy, oddanosti a laskavosti. A i když se autorka někdy pohybuje na hranici uvěřitelnosti a reálnosti, zanechává působivý dojem a víru, že svět je přece jen krásné místo k žití. Obzvlášť když jste zamilovaní.

Příběh Poppy a Runeho je více než pouhá romance pro náctileté. Je to ukázka toho, že život je příliš krátký na zlobu, hněv a nenávist. Je třeba prožít každý životní okamžik naplno a s otevřeným srdcem, neboť nikdo neví, kdy jeho krátká pouť na tomto světě skončí. Každý východ slunce, rozkvetlá květina, úsměv na tváři milovaného člověka může být dokonalou chvílí, pro kterou stojí za to žít. 

Tento příběh dvou mladých milenců je právě takový. Strhující, hluboký, plný výrazných citů a dojímavý až k slzám. Ano, několik krabic papírových kapesníčků je u této knihy nutnost. Zápletka není nijak rafinovaná. Zamilují se a přes všechny překážky a nepřízně osudu dospějí až ke konci. A jestli je šťasný či smutný, posuďte sami.

Tillie Coleová je původem britská autorka, která má za sebou už několik románů a Tisíc polibků je první, který se dostává k českým čtenářům. Vystačí si tady s pouhými dvěma postavami. Poppy je slunce. Pozitivní, zářivá, užívá si každý přítomný okamžik, který je prchavý, ale o to krásnější. Milující osoba, která v každém vidí jen to dobré a která by svou dobrotou dokázala spasit svět. Rune je naproti tomu temnota, věrný a přesto zahořklý, pevně milující Poppy. Dohromady tvoří pár, který se vznáší na růžovém obláčku zamilovanosti a který si dokáže přísahat věčnou lásku téměř na každé stránce – a vy jim to věříte. 

Tilie Coleová to ovšem se sladkobolnou atmosférou malinko přehání. Zdravé jádro se dusí pod vrstvu patosu a klišé. Na druhou stranu, kde jinde by láska měla hory přenášet, než v takových románech? Cyničtějším čtenářům by však z přemíry sladkých slov mohlo hrozit cukrové kóma.  A neříkejte, že jsem vás nevarovala. 

Tisíc polibků je osudovou knihou, která jistě potěší všechny příznivce Greenovy knihy Hvězdy nám nepřály či románu Než jsem tě poznala od Jojo Moyesové. A pokud jste navíc ženského rodu a je vám sladkých „náct“, bude to pro vás dokonalý příběh. Někdy je zkrátka třeba věřit, že ryzí a nádherná láska opravdu existuje. 

Hodnocení: 

Autor: Monika Reisová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *