Navzdory osudu Romea a Julie

„Ale když on si z nich evidentně dělá legraci,“ prohlásila.
„Kdo?“
„Shakespeare.“
„To nám tedy vysvětlete…“
Zase protočila oči. Měla pana Stessmana dávno přečteného.
„Romeo a Julie jsou jenom dvě bohatý děcka, který vždycky dostanou úplně všechno, co se jim zamane. A teď si myslí, že chtějí jeden druhýho.“
„Milují se přece…“ Pan Stessman si přitiskl sepnuté ruce k srdci.
„Ani se pořádně neznají.“
„Byla to láska na první pohled.“
„Na první pohled Julii tak nejvýš napadlo: ‚Ty brďo, ten je sladkej.‘ Kdyby nás Shakespeare chtěl přesvědčit, že jsou do sebe zamilovaný, neřekl by nám skoro hned v první scéně, že Romeo byl celej štajf do Rosaliny… Shakespeare si dělá z lásky legraci.“

Ona, obyčejně neobyčejná holka z rozpadlé rodiny s fůrou zrzavých vlasů a výstředním oblečením, on, poloviční Korejec s podivným jménem a mámou, co prodává Avon, nadšenec do komiksů, legendárních rockových kapel a očních linek ve stylu Davida Bowieho. To jsou Eleanor a Park. Dva neohrabaní středoškoláci, co spolu mlčky každý den sedí ve školním autobuse. Protože láska na první pohled? Ta je přece pro amatéry.

Jenže stačí pár komiksů, hitovek z osmdesátých let, vybitých tužkovek, trapných pohledů a ruka je v rukávě. Ale moc snadné to mít nebudou. Obzvlášť Eleanor to se svou problémovou rodinou a zvláštní povahou nemá právě jednoduché. Šikana, prachbídné sebevědomí, obludný otčím alkoholik, sourozenecká rivalita, chudoba, předsudky… to všechno se jejich lásce staví do cesty.

Aby svůj vztah ochránili, musí vše držet v tajnosti před Eleanořinou rodinou a především před nevlastním otcem, který ji už jednou vyhnal z domu. A tak se vídají tajně pod dohledem Parkových rodičů a lásku si vyznávají ve společnosti dotěrných spolužáků, kteří jim jejich jinakost i zamilovanost dávají pěkně sežrat.

Jak napsal ve své recenzi pro The New York Times autor bestsellerů Hvězdy nám nepřály nebo Hledání Aljašky, John Green, je to boj proti všemu a všem. Jenže ať už vás jejich sociální problémy a další útrapy chytnou za srdce nebo ne, spisovatelka Rainbow Rowellová si vás dřív nebo později svým vypravěčským uměním omotá kolem prstu. Její román Eleanor a Park je totiž příběhem velké lásky, tak něžné, tak nečekané. Je zkrátka hotovým zjevením mezi těmi všemi upíry, uslintanými vlkodlaky a hloupými roztleskávačkami. Občas vtipný, občas ironický, občas plný popkulturních narážek, které ocení nejeden fanoušek Toma Sellecka nebo U2 z doby, kdy ještě hráli pořádnou muziku.

Vskutku čtivý román Rainbow Rowellové vám možná v něčem připomene příběh Ten, kdo stojí v koutě nebo Hvězdy nám nepřály. Ať už kvůli stylu vyprávění, věku hlavních hrdinů, jejich sladké nevinnosti nebo osobitosti. Ale tady najdete přece jen něco navíc.

Sice vás možná nedojmou, dokonce ani nerozpláčou. Ale tyhle nedokonalé postavy ve vás vzbudí emoce, které jsou tak skutečné. Na pár stech stranách vám Eleanor a Park, i přes tu hromadu nástrah, ukážou, jak krásná dokáže být láska, když je vám šestnáct, že hudba ze starých dobrých osmdesátek je stejně nejlepší a proč je tak snadné se zamilovat do knížky.

I rozložená na milion částic ale Eleanor cítila, že ji Park drží za ruku. Že jí palcem mapuje dlaň. Seděla úplně bez hnutí, protože jí nic jiného nezbývalo. Snažila se vylovit z paměti, které zvířecí druhy paralyzují svou kořist, než ji sežerou…
Možná ji Park znehybnil nindžovskou magií, vulkánským stiskem ruky, a teď ji sní.
To by bylo boží.

Pusťte si jejich nadupaný playlist a začtěte se do příběhu o první lásce, která sice netrvá věčně, ale nikdy na ni nezapomenete.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Barbora Votavová

Soutěž (ukončena)

Vyhrajte jeden ze tří výtisků knihy Eleanor a Park. Stačí odpovědět na jednoduchou otázku a možná zvítězíte právě vy. Soutěž končí 16. 11. 2014. Úplná pravidla soutěže

Výherci:

  • Magdaléna Adámková
  • Zuzana Škutová
  • Marie Grafová
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *