Nahlédnutí do carského světa grišů

Série Griša od americké autorky Leigh Bardugo je fantasy v jeho nejčistší formě – plné intrik, kouzel, hrdinů i zbabělců, postav, které mění strany podle toho, co jim hraje do karet, skrznaskrz zkažených zloduchů i široké škály charakterů všech odstínů šedi. Jako většina úvodních dílů je vlastně jen prologem k bohatšímu dění, ale zároveň jde o příběh sympaticky sevřený a samostatně fungující. Po jeho přečtení však budete mít okamžitě chuť ponořit se do kouzelného univerza hlouběji.

Příběh siroty Aliny začíná ve vojenském ležení, kde se jako pomocná kartografka chystá překročit černočernou Vrásu a zaznamenat, co v ní uvidí. Jak už to tak na počátku dobrého příběhu bývá, všechno se zvrtne a Alina pronikne do světa grišů, kouzelníků, kteří si umí podmanit živly, materiály i život a smrt, mnohem hlouběji, než kdy očekávala. Ale za jakou cenu?

Tím nejatraktivnějším aspektem příběhu, který Leigh Bardugo vytvořila, je svět – propracovaná variace na carské Rusko, kde moc drží v rukou šlechta a chudí trpí nedostatkem – a tím vším se proplétá promyšlený systém magie grišů. Ravka, země, ve které se první díl série odehrává, vás vtáhne už na prvních stránkách a okouzlí vás svou komplexností a cizokrajným půvabem. Příběhů zasazených do (pseudo)Ruska nenajdete mnoho, tenhle si ale obzvláště vychutnáte.

Autorka vložila do budování svého magického univerza ohromné množství energie a navíc ho čtenáři servíruje ve snadno stravitelných dávkách, takže nebudete hned na začátek zahlceni, jak se to občas děje v jiných knihách. Naopak se do děje a prostředí ponoříte pěkně pozvolna tak, že nebudete mít problém všechny zajímavé detaily zpracovat a ještě se jimi řádně pokochat a ocenit jejich promyšlenost, s jakou zapadají do celkového schématu.

Samostatnou kapitolou jsou postavy, konkrétně hlavní hrdinka Alina, která celým příběhem prochází. Nepříliš atraktivní ani oblíbená sirota řeší problémy sama se sebou, nerada se přizpůsobuje manýrům šlechty a požadavkům dvora, špatně se začleňuje do nového kolektivu – a ačkoli si je vědoma svých slabostí a nedostatků, statečně a s vervou se bije za své blízké a všechny ty, na kterých jí záleží. Hrdinku z obyčejného lidu si snadno oblíbíte, protože se kromě magických dobrodružství potýká také s každodenními problémy, které už nejspíš někdy řešil každý.

Alinin společník z dětských let, přátelský sympaťák Mal, je sice trošku zjednodušených schematickým charakterem, ale výborně slouží jako protiváha k často zachmuřené, sarkastické Alině. A i ostatní postavy – záhadný Temnyj, dětinský král, povýšená královna, arogantní grišové, nikam nezapadající Žeňa s ostrým jazykem… ti všichni hrají své jasně určené party s grácií a stylem.

Světlo a stíny jsou příjemným rozjezdem, ale zároveň samostatně fungujícím literárním zážitkem, ideálním kouskem pro odstartování nového roku plného příběhů a kouzelných světů.

Hodnocení: 90 %

Autorka: Katka Stupková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *