Minulosti ani smrti se nedá uniknout

Blumová se svými dcerkami tráví dovolenou v Řecku. Únik od reality všedních dní už potřebovala jako sůl. Ale ta bere za své ve chvíli, kdy natrefí v časopise na článek o výstavě mrtvých těl aranžovaných do bizarních pozic. Na tom by nebylo nic divného, kdyby na jedné z fotek nebyla ona sama. Nebo je to snad její dvojče? Měla Blumová sestru? Ještě se nabízí možnost, že někdo ví, co provedla, a chce ji vydírat. Blumové nezbývá než začít pátrat na vlastní pěst. Doufá, že návštěva extravagantního umělce přinese odpověď na naléhavé otázky. Místo toho se svérázná funebračka sama stává štvancem.

Dům smrti je volným pokračováním thrilleru Přítelkyně smrti, jenž rozvířil vody knižního světa. Bernard Aichner stvořil hrdinku, která si v lecčems nezadá s profesionálním zabijákem. Rozdíl je jen v tom, že funebračka své protivníky likviduje ve jménu lásky a rodinné cti. Blumová, to je vyšší level Lisbeth Salanderové střihnuté charismatickým Dexterem. Oddaná matka, pro niž je rodina nadevše a běda tomu, kdo se pokusí narušit její kruhy. Bála jsem se, že větší časový odstup mezi čtením obou knih mi bude komplikovat orientaci v ději, ale autor hlavní souvislosti vždy nevtíravě připomenul. I tak doporučuji nejprve přečíst první díl, abyste se Blumové dostali pod kůži a taky zjistili, proč nepoužívá své křestní jméno.

Zvláštním charakteristickým znakem je úsečný, strohý styl, který asi nevyhovuje všem, ale mně sedl skvěle. Všechno, co by jiný spisovatel rozvíjel v dlouhých souvětích, Aichner suše shrne do jedné krátké, leč výstižné věty. Nedělá s tím žádné ciráty, stejně jako Blumová s mrtvolami. Pokud i vám autorovo psaní učarovalo a Přítelkyni smrti jste neodložili hned po první stránce, neuděláte to ani s jejím pokračováním. Dům smrti vás vezme na zběsilou, místy až nechutnou a děsivou jízdu. A jestli vám Blumová přirostla k srdci, máte naději. Jak už to u knižních sérií bývá, autor ještě zdaleka neřekl vše a my se snad dočkáme i třetího dílu.

Jste-li milovníky ponurých psychothrillerů u nichž se vlasy začnou ježit hrůzou jen mrknete na obálku, je pro vás Dům smrti jako stvořený.

Hodnocení: 95 %

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *