Luca di Fulvio – Skrytý ráj

Před inkvizicí není nikdo v bezpečí: Recenze románu Skrytý ráj

Píše se rok 1633 a inkvizice nemilosrdně pronásleduje každého, kdo zpochybní její učení… Román Skrytý ráj je posledním, který italský mistr historických románů Luca di Fulvio napsal před svou smrtí – a jedná se o pořádně poutavé čtení! Více si přečtěte v recenzi čtenářky Evy.

Doba inkvizice. Jinak nelze popsat dobu, kdy žena byla nechutným stvořením, pomocníkem ďábla a různým výsadám se těšili pouze muži. Pod tíhou doby plné fanatismu se tak odvíjí příběh přátelství, lásky, ale také svazující poslušnosti a změn.

9788024953854

Pach spáleného lidského masa ho stále pronásledoval. Daniele di Barco se narodil za zvláštních okolností, které ho měli předurčit k velkým činům. V pouhých pěti letech toho však ještě nebyl schopen. Netušil, co přesně se po něm chce. Trest, který si tím vysloužil, ho však nezlomil navždy.

Susanna má stejně pohnutý osud. Sama byla zavržena hned po svém narození. Zrozena v krvi. Dítě samotného ďábla. Nejlepší by bylo se jí hned zbavit, aby na sebe nepřivolali hněv boží. I porodní bába, zvyklá na kdeco, raději rychle opustila místo jejího narození. Zděšena tím, co se před ní právě odehrálo a snažíc se uchránit od zlého. Nakonec inkvizice měla zálusk i přímo na ni. Bude lepší se jim vyhnout a rychle zmizet.

Našel se však jeden, který dokázal čelit ostatním a jít proti pravidlům. Je možné ukrýt dívku, a ještě k tomu v klášteře? Navíc plačící nemluvně? Lež má opravdu krátké nohy, zvlášť když se rozhodne pro něco tak neuváženého a pošetilého.

Inkvizice pronásleduje každého, kdo se jí znelíbí nebo kdo proti ní vystoupí. Neřestné myšlenky, které si sami inkvizitoři vymýšlí a svádí pak na nevinné, kteří za ně přece mohou. Snaha o manipulaci jako vyšitá. Následují křivá obvinění a výkřiky těch, které upalují zaživa. Doba, ve které byste určitě žít nechtěli.

Kriminální zápletka dává podnět k rychlejšímu spádu barvitě líčeného historického příběhu. Stejně jako vám občas ukápne slza, tak se budete i v rozčílení snažit zjistit, kdo za takto odporným zločinem vlastně stojí? Co se ve skutečnosti opravdu stalo?

V době, kdy nebylo vzdělání běžné a některým, zejména ženám, bylo zcela odepřeno, je těžké si prosadit své názory a posunout se dál. S inkvizicí v patách je těžké dělat cokoliv.

Je neskutečná škoda, že je Skrytý ráj poslední z románů známého italského spisovatele. Luca Di Fulvio bohužel loni zemřel, a tak máte možnost si přečíst jeho poslední úchvatný román. Stejně jako jeho předešlé romány, za zmínku stojí například knihy Všechny touhy vedou do Říma nebo Chlapec, který rozdával sny, si i tento titul zamilujete.

Hned od první strany vás vtáhne do děje a okamžitě začnete v duchu bojovat za ty, na kterých se inkvizice dopouští nespravedlnosti. Byl svět skutečně tak černobílý, jak by se někdy mohlo zdát?

20240619 Luxor 34

Autorkou recenze je Eva Marešová.

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *