35017208

Letní vábení

Kniha Letní dny a noci: Dvanáct prázdninových políbení navozuje přesně tu pravou směs prosluněné atmosféry a romantických povzdechů, jak byste čekali. Místy dokonce přechází až k zádumčivému pocitu, který si uchováte a tajně v mysli vyvoláte za dlouhých zimních večerů, kdy je léto daleko.

Dvanáct letních povídek od současných autorů žánru young adult je tématickým protikladem knihy Dárek z pravé lásky: Dvanáct zimních políbení, která se soustředila kolem zimy a Vánoc. Co mají společné je romantika, láska, náklonnost, říkejte tomu jak chcete, ale v každé povídce si za různých okolností spolu začnou kluk a holka (případně osoby stejného pohlaví) a při závěrečném západu slunce se vášnivě líbají nebo ruku v ruce odchází za společnými sny. Tolik k ději a pro představu, co vás čeká. Ale nebojte, nejedná se o smršť těžké slaďárny, autoři to pojali velmi kreativně a zabrousili i do vod hororu, sci-fi či fantasy. S mladými hrdiny se podíváme do parku i lunaparku, k vodě i na hory, do města i do přírody. Zkrátka všude, kde se srdce tetelí z kradmých pohledů, ukradený polibek má cenu zlata a kde naděje na opětovné setkání nedá v noci spát.

Do sbírky, kterou sestavila Stephanie Perkinsová, přispěli takové spisovatelské hvězdy jako Leigh Bardugo, Veronica Rothová či Lev Grossman. Kvalita jednotlivých povídek je příjemně stálá, ačkoli dojem, který zanechávají, je proměnlivý. Někdy dočtete s úsměvem na tváři, někdy s hořkosladkou chutí na jazyku. 

Zápletka většiny povídek je dovedně vystavěna a žádná z nich nenudí. A ačkoli se téma zdá být velmi povrchní, některým autorům se do povídek podařilo propašovat hloubku a porozumění. Hrdinové jsou totiž poměrně plastičtí (jak je to jen možné v takhle krátkém útvaru) a často řeší poměrně závažné životní potíže. Nálada knihy se tak mění z letně rozjuchané až v podzimně melancholickou.

Rozhodně byste si měli vychutnat úvodní povídku Hlava, šupiny, jazyk, ocas od Leigh Bardugo, která se pohybuje na pomezí magického realismu a ukazuje, že ani šupiny nemusí být lásce na překážku. Kombinaci sci-fi napínavé šílenosti s neskonalou vtipností hlavního hrdiny si užijete v Poslední bitvě v Krváku od Libby Brayové. Dalším příjemným okamžikem je povídka od samotné Stephanie Perkinsové s názvem  Za devadesát minut odbočte na sever, kde pokračuje s osudy Marigoldy Polárky a Severa, které známe z Dárku z pravé lásky, a krásně tak propojuje oba sborníky. 

Velmi zajímavě je pojata povídka Veronicy Rothové s názvem Setrvačnost. Dva mladí jedinci, kteří procházejí své společné vzpomínky, dokáží z jednoduché scény udělat záležitost, při které se vám srdce zalije žalem a oči slzami.  Naproti tomu se Jennifer E. Smithová v Tisíc způsobů, jak by se to mohlo všechno pokazit pustila do palčivého tématu autismu, se kterým si ovšem skvěle poradila. Ostatní povídky jsou neméně povedené a zajišťují tak několik hodin skvělé zábavy.

Kniha Letní dny a noci rozhodně splňuje, co slibuje. Odpočinkové čtení na dovolenou či k vodě, kdy v poloze ležmo na lehátku či dece s vychlazeným drinkem v ruce okamžitě vklouznete do pocitu neuvěřitelné pohody a příjemně se zasníte. A co si v parných letních dnech přát víc? 

Hodnocení:

Autor: Monika Riesová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *