49ffb320

Lenka Lanczová přichází po pěti letech s novým příběhem

Erika měla fungující vztah. Nebo si to alespoň myslela do té doby, než načapala svého přítele s jinou ženou u sebe v posteli. Po pěti letech společného štěstí se s Patrikem rozchází a prázdné místo po něm se snaží zaplnit nezávaznými zážitky. Netrvá to dlouho a najde novou lásku. Zpočátku je vše zalité sluncem a zdá se, že Erika konečně našla toho pravého. Jenže to by se jí do života nesměla neustále motat potencionální tchýně… A aby toho nebylo málo, tíží ji také jedno tajemství. 

„Uvědomím si, že je to druhý kluk za dlouhých pět let, který mě zaujal. Tím prvním byl Patrik, podívali jsme se na sebe, a tak nějak jsme oba hned věděli, co bude. A ono bylo. Jen to jaksi nebylo navždy, jak jsem si naivně malovala růžovými barvičkami.“

Spisovatelka opět vsadila na příběh psaný z pohledu hlavní hrdinky, která byla tentokrát starší než dívky, které v románech Lenky Lanczové obyčejně vystupují. Na škodu to však vůbec nebylo. Erika do jisté míry věděla, co od života čeká, a i když neměla vždy na růžích ustláno, dokázala se o sebe vždy postarat.

V příběhu sice najdeme již ohraná klišé a typické knižní šablony – v tomto případě například nesnesitelnou potencionální tchýni, i přesto však nelze knihu hodnotit jinak než kladně. Autorka dokáže čtenáři vždy předestřít příběh nenásilnou formou, a ne jinak tomu bylo také u novinky Těžká noc. Kniha se četla téměř sama, stránky doslova mizely pod rukama a člověk měl pocit, že se něco podobného může odehrát také v opravdovém životě.

„Zabouchnu za ním dveře, pro jistotu ještě otočím klíčem v zámku… a pak se sesunu podíl zdi až na podlahu a hystericky se rozbrečím, jako bychom se rozešli právě teď, a nikoli přede dvěma měsíci.“

Ani tentokrát pak Lenka Lanczová neopomenula do své knihy zařadit “trendy” několika posledních let – v novince se setkáme hned s několika nefungujícími vztahy, ale také například s dítětem hrajícím násilné hry.

Teď už jen zbývá doufat, že Lenka Lanczová přijde s další knihou dříve než za pět let. Těžkou nocí totiž opět potvrdila, že je považována za jednu z nejlepších autorek českých románů oprávněně. Nejen její dlouholetí fanoušci tak neudělají chybu, pokud se po novince rozhodnou sáhnout.


Autor: Andrea Štipčáková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *