Láska přemůže všechno… nebo ne?

Agáta si rozhodně nemyslela, že by kdy mohla být princeznou, natož si ještě najít prince a mít šanci na krásné a pohádkové šťastně až navěky. Po tom všem toužila spíš Sofie. Její jediná kamarádka, kterou společně s Tedrosem nechali na pospas zlému Školníkovi. Měli ale co dělat, aby si zachránili vlastní krk.

Teď jsou sice společně v Galvadonu, ale musí být zavření v domě, aby se zbytek vesnice nedozvěděl, že se z Nekonečného lesa vrátili. Podle nich jsou totiž Agáta se Sofií nebezpečné čarodějnice, které můžou za vše zlé, co se jim od jejich únosu do Školy dobra a zla stalo. A čarodějnice se přece za trest upalují na hranici. Princ a princezna tak cítí, že své šťastně až navěky nemají, pořád jim kus skládačky chybí. A tím kouskem je Sofie…

Ta se ovšem zaslíbila Školníkovi, své pravé lásce. Společně teď mají vést Školu dobra a zla, která je teď vlastně spíše školou zla. Nikdyvíci a Navěkové se teď učí kletbám a smrtícím léčkám, hnusifikaci nebo probírají historii zlodušství. Prostě samé veselé a zářné věci.

Sofie se sice novému uspořádání pohádkového světa brání, ale Školník jí každým dnem dokazuje, že jen on je tím, kdo ji kdy může milovat. Jen s ním bude šťastná. Pak ale kouzelný Fabulář začne opět psát jejich příběh, protože se Agáta s Tedrosem dostanou zpátky, aby ji osvobodili. Jenže stojí Sofie o to být už navždy jejich třetím kolem u vozu? Má přece právo na vlastní štěstí…

Poslední navěky je třetím dílem série Škola dobra a zla a celý tenhle úžasný, kouzelný svět plný pohádkových postav i obyčejných lidí velkolepě uzavírá. Stejně jako v předchozích dílech není nouze o překvapivé zvraty, hluboké myšlenky a docela dost vražd. Prostě normální pohádka, že?

Na sérii se mi líbí to, jak si autor dokázal se všemi známými pohádkami pohrát. Nutí čtenáře pochybovat o tom, co je dobré a co zlé a jeho postavy dokážou změnit strany tolikrát, že je z toho pořádný guláš. I tak to všechno ale šlape jako hodinky. Agátě jsem opět fandila od začátku do konce, zatímco Sofie mi stále pila krev… a o Tedrosovi ani nemluvím, ačkoliv ke konci se konečně trochu pochlapil.

Třetí díl je dle mého nejlepší z celé série, protože oproti prvnímu, v němž jsme se vlastně o celém pohádkovém světě dozvěděli, a druhému, kde mezi sebou zápasilo hlavně pohlaví, se ve třetím konečně setkáváme s reálnými hrdiny pohádek, jejichž příběhy jsme tak rádi a často čítávali před spaním.

Ačkoliv je Škola dobra a zla primárně určená spíše mladším ročníkům, svým provedením uchvátí i starší čtenáře. Já jsem si četbu užívala od začátku do konce a už se nemůžu dočkat filmového zpracování, které mi předlohu snad nijak nezkazí. Pokud jste se tedy do série ještě nepustili, je čas to zkusit.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Petra Sýkorová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *