Láska je důležitější než dobrá pověst

Jen si troufni je po románu Překroč svůj stín už druhou knihou autorky Katie McGarryové u nás. Hlavní postavy prvního dílu, Noah a Echo, se na scéně mihnou i teď, ale mnohem víc se děj točí kolem Ryana a Beth, kteří jsou také vypravěči celého příběhu.

Ryan je typickým idolem všech dívek na střední. Má krásnou tvář, sexy tělo, zdravý smysl pro humor a nadání jak pro školu, tak pro sport. Je dokonce kapitánem školního baseballového družstva, které vyhrává všechny zápasy. Navíc pochází z vlivné rodiny, jeho otec je místní radní a matka je předsedkyní všech kroužků pro zhýčkané paničky bohatých manželů. Ale je doopravdy všechno tak bezchybné, jak se na první pohled může zdát?

Všechno se změní, když se zpět do města přistěhuje Scott Risk. Z chudého chlapce z karavanu se stal bohatý mladý muž. Je baseballovou hvězdou a má dostatek peněz na to, aby koupil velkou vilu a nastěhoval k sobě svou neteř Elisabeth a tím ji zachránil před stinnou stranou osudu, před její vlastní alkoholickou matkou a jejím despotickým přítelem. Beth však o velkorysost svého strýce nemá zájem. Chce se starat o svou matku, která ji potřebuje a které to údajně dluží.

Původně za vším stála jen chlapecká sázka. Ryan měl pozvat Beth, drobnou černovlasou dívku s piercingem v nose, tajuplným tetováním nad zadkem a rebelsky potrhanými džíny, na rande. Beth však kolem sebe šíří jen nenávist, za kterou schovává svá nepříjemná tajemství. Dokáže Ryan zeď, kterou kolem sebe postavila, prolomit?

Jen si troufni je příběhem pro dívky. Pro velké děti nebo malé dospělé. Umožní svým čtenářkám opustit alespoň na chvíli realitu a přenést se do příběhu plného tajemství, ale také lásky. Kniha vás natolik pohltí, že si během čtení budete připadat jako hlavní hrdinka Elisabeth nebo alespoň budete toužit po tom, abyste se jako ona cítily.

Kapitolu po kapitole Ryana a Beth lépe poznáváte, seznamujete se s jejich problémy a trápení a začnete též toužit po tom, aby se vždy našel způsob, jak všechny ošemetné situace vyřešit. A jak název knihy napovídá, čekáte, jestli si troufnou! V knize se objevuje řada témat, která vám budou blízká – láska, přátelství, rivalita i nenávist jsou typickými motivy dívčích románů, dělají je však zajímavějšími a čtivějšími a v tom to případě tomu není jinak.

Ačkoli je kniha se svými bezmála pěti sty stranami poměrně obsáhlá, čte se jedním dechem a stránky ubíhají opravdu velmi rychle. Zvědavost vám nedovolí přestat číst, dokud se nedozvíte, jak to vlastně celé dopadne. Příjemným bonusem je poutavá obálka a následné snění o tom, že snad někde existuje kluk jako Ryan a čeká právě na vás.

Hodnocení: 92 %

Autorka: Petra Nováková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *