d21fe136

Krimi trochu jinak

Jednoho sobotního rána je v pražském parku nalezená postřelená mladá žena. Kdo měl zájem na smrti Michaely Mrázové? To je úkol pro policii. Spolu s ní odkrýváme zamotané nitky celého příběhu. A jestli si myslíte, že k objasnění přispěje po probuzení i samotná Míša, jste na omylu. Z osudného dne si nepamatuje vůbec nic. Vlastně si nepamatuje poslední rok, což může být pro někoho výhodou. Co se stalo před tím než Míša padla k zemi se střelným poraněním hlavy?

K nemocniční posteli Míši Mrázové se táhne pořádně zamotaný chumel vztahů, v nichž figurují doktor Max s manželkou Julií a bývalý přítel Honza, který si vzal za ženu Míšinu nejlepší kamarádku Alici. 

Že bychom mezi nimi měli adepta na potencionálního vraha? 

No, nebude to tak snadné. Před námi je více než 380 stran a vězte, že vás čeká pořádná jízda. Radka Třeštíková svým nenapodobitelným způsobem předkládá mezilidské vztahy plné vášní a emocí. S knihou si pořádně vyhrála, aby nabídla barvitý příběh na pozadí českých reálií.

Co je myšleno tím, že Osm je tak trochu jiný kriminální příběh? V průběhu čtení zjistíte, že vyšetřování pokusu o vraždu Michaely Mrázové celý příběh jen rámuje a podstata celého příběhu je někde úplně jinde. Radka Třeštíková svým hrdinů propůjčuje nepřebernou škálu lidských vlastností  a nebojí se ani aktuálních společenských témat jako jsou rasismus, různé psychické poruchy nebo posedlost sociálními sítěmi. 

Radku Třeštíkovou proslavil její typický styl psaní. Žádné úderné, věcné a strohé věty, naopak. Knize dominují dlouhá barvitá souvětí. Autorka si s nimi hraje, je vidět, že píše s radostí a lehkostí, se slovy si pohrává.

Mně osobně její styl sedl už u Bábovek a užívala jsem si jej i u tohoto románu.

Pokud hledáte neotřelý román, který se nedrží jedné šablony, ale má mnohem větší záběr, máte rádi současnou českou tvorbu a fandíte Radce Třeštíkové, Osm je skvělou volbou. 

Autorka: Barbora Javorková

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *