Kraví příběh

Pěkně se usaďte milé děti, náš příběh začíná …

Elsie Bovaryová je opravdu kráva. Bydlí na farmě ve státě New York a její život je prima. Tedy až na ty slepice, které by za sousedy raději neměla. Jsou jí tři roky, a tak se u ní probouzí puberta a něco, co my lidi nazýváme hormony. Prostě je na těch býcích za ohradou něco k sežrání. A jak to tak bývá ve všech knihách, přijde Den kravince. Při výpravě za kluky se svou nkn (“nejlepší kámošky navždycky”) se odváží dojít k domu farmáře a uvidí něco, co by žádné zvíře vidět nemělo. Elsie pak vše v hlavě dlouho víří, pokud jsou krávy vůbec schopné přemýšlet, a rozhodne se jít do světa za lepším. A protože se na farmě všechno rozkecá, doprovodí ji prase a krocan. Možná to připomíná Angry Birds, ale dohromady tvoří nenapodobitelnou trojku, která si jde za svým snem. Jak už to ale se sny bývá, skutečnost je o něco jiná.  

„Našla jsem taky jiné knihy s mapami a plány, které zobrazovaly všechny kouty světa, a tam jsem zjistila něco víc o Indii a jak kouzelná země to je. Vážně existuje! Je to místo, kde už lidé zmoudřeli a došlo jim, že my krávy jsme taky božstvo. … A pak mě napadlo: Proč nejsem na jejich místě? A vzápětí: Proč bych nemohla jet do Indie?“

David Duchovny dosáhl na magisterský titul z anglické literatury a není jen představitelem speciálního agenta Foxe Muldera v seriálu Akta X a sukničkářekého spisovatele Hanka Moodyho v Californication. I když se může zdát šílené, že hollywoodský herec napíše knihu o krávě, funguje to.

Je to taková vtipná a živá pohádka, kterou můžete přečíst i dětem a zároveň se u ní sami pobavit. Do stránek se ponoříte velmi snadno, ale nečekejte filozofický román, i když se po přečtení aspoň na chvilku zamyslíte nad vztahem člověka ke zvířatům. Kráva nebeská je odpočinkové dílo, jehož čtení ubíhá velmi rychle a rozhodně vás nebude nudit.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Alena Bouchalová

Soutěž (ukončena)

Soutěž končí 27. března, do tří dnů vybereme 5 výherců, kteří získají knihu Kráva nebeská. Úplná pravidla soutěže 

Výherci:

  • Dana Kavalírová
  • Jana Hamtilová
  • Karolína Ticháčková
  • Jiřina Černá
  • Vendula Jará
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *