Koktejly, podpatky a sex ve městě, které nikdy nespí

V knižním bestselleru Sex ve městě, který poprvé vyšel v roce 1996, autorka v Ich-formě vypráví o vzrušujících, trapných i úsměvných příhodách svých přátel, ze kterých vyzařuje především ztráta iluzí a zoufalá odcizenost vztahů mezi muži a ženami. Romantika už na Manhattanu vyšla z módy, vystřídal ji sex bez závazků a sentimentu. Lásku nahradil cynismus. Někdo by mohl říct: bohužel.

Ačkoliv v seriálu hrají významnou roli Samantha, Miranda a Charlotte, doplňující ústřední čtveřici, v knize zdaleka tolik prostoru nedostávají. Do popředí v každém případě vystupuje příběh Carrie a pana Božského, který na rozdíl od filmové verze neskončí happy endem – to ostatně autorka vyzradila už v předmluvě a v epilogu zpečetila. Tedy zatímco ve filmech vdaná paní Bradshawová‑Prestonová dává ženám naději, že na ně někde přece jen čeká jejich vysněný princ na bílém koni, v předloze hrdě přijímá moderní status „single“. Je skutečně „šťastně svobodná“, nebo je to jen póza, pokrytecká maska, za kterou skrývá svou osamělost? Jisté je, že zapadá do dnešních sociálních trendů.

Pokud čekáte souvislý, promyšlený příběh, čekáte marně. Román Sex ve městě (který se zdráhám nazývat románem) má výrazně epizodickou strukturu, je složen z poměrně stručných příběhů a útržků ze života newyorských třicátnic. Vyprávění je svižné, aktivizované pasážemi v přítomném čase, ovšem někdy je až příliš zkratkovité. Postavy jsou bohužel dost ploché, stejně jako jejich partnerské vztahy. S lítostí musím konstatovat, že scenáristé odvedli lepší práci než autorka původní předlohy, ačkoliv často to bývá naopak.

Nicméně tuto knihu úplně nezatracuji. Jak se říká, každá kniha má svého čtenáře. Sex ve městě osloví zejména čtenářky, které dávají přednost ženským románům ze současnosti, ale očekávají od nich určitou literární úroveň a osobitý styl, který Candace Bushnellová rozhodně má. Ve svém žánru se vyčleňuje ze záplavy braku, a možná proto se kniha dočkala tolika vydání po celém světě. Letos vychází poprvé v nakladatelství Motto.

Hodnocení: 60 %

Autorka: Michaela Doubravová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *