Když vás přemůže žízeň, nemůžete jinak…+ SOUTĚŽ

Tinder je super aplikace k seznamování. Jen tak kliknete, sem tam dáte „lajk“ a někdy, když vám přeje štěstí, se sejdete s potenciálním budoucím partnerem. Když toho štěstí máte o trochu míň, potkáte šílence, který vás překvapí ze zálohy a skončíte s proříznutou tepnou… To sice není zrovna dokonalé zakončení prvního rande, ale zážitek je to rozhodně silný, protože je zároveň tím posledním…

Katrine Brattová povýšila. Jako vedoucí vyšetřovacího týmu se po klidnějším období vrhá rovnýma nohama do případu několika zavražděných žen. Není se čeho chytit, vrah po sobě nenechává stopy, za to hrůzně zmučené oběti jsou jeho jasnou vizitkou. Starý známý tým se pohybuje v domněnkách a nemá se čeho chytit.

Navíc kolem brousí Mikael Bellman, který nikdy nemá dost a potřebuje efektivní výsledky, které by mu dopomohly k vysněnému místu. Proto se obrací na bývalého člena týmu Harryho Holea, protože ten vždycky dokázal to, co nikdo jiný ne – jít přes překážky rovnou k cíli.

A tak stojí Harry zase na rozcestí. Nevzít a pokračovat v celkem šťastném manželském životě a dál předávat své zkušenosti mladým rekrutům nebo se po hlavě vrhnout do toho šíleného kolotoče, který ho stál už tolik… Žízeň je ale neúprosná a okolnosti ho donutí jít proti zdravému rozumu (a pudu sebezáchovy pochopitelně). Protože když se kruh neuzavře, není možné v noci klidně spát…

Člověk by řekl, že je číslo deset takové symbolické – hlavnímu hrdinovi dopřeje klid a kruh se tak nějak přirozeně zacyklí. A pak přijde bomba s číslem jedenáct a totálně vás posadí na zadek. Protože přesně tohle se Jo Nesbohovi povedlo od první kapitoly do poslední stránky. Žízni nechybí vůbec nic. Děj je neskutečně dynamický a utíká tak rychle, že se od něj nedá odtrhnout. Napětí graduje od první chvíle a perfektně se střídá s okamžiky štěstí, zmatku, pokušení, zvrhlosti (a bůh ví, čeho všeho ještě) a všechno do sebe zapadá tak dokonale, že čtenáři padá čelist.

Kdo četl všech deset předchozích dílů, hrdiny této série dobře zná. Člověk by řekl, že už je autor nemá kam vyvíjet, ale opak je pravdou. Je to jako vidět staré dobré kamarády po letech – dychtíte po novinkách. Harry vyzrál a je ještě hustější, než byl kdy dřív. To samé platí pro zápletku. Protože jakou další a horší „úchylárnu“ ještě mohl Nesbo vymyslet? I v tomto případě ale nezklamal a ukázal, že je mistrem svého oboru.

Harry Hole je srdcovka, která mi způsobila nejednu bezesnou noc. A teď tomu nebylo jinak. Žízeň mě uchvátila a věřím tomu, že rozhodně nebudu jediná. Od prvního dílu se  Nesbo neskutečně vypracoval. A laťku, kterou nasadil už ve Sněhulákovi, teď hravě přeskočil. Nezbývá mi napsat nic víc než, chci ještě!

Hodnocení: 95%

Autorka: Tereza Bártová

Soutěž o knihy Žízeň (ukončena)

Vyhrajte jeden z pěti výtisků knihy Žízeň. Jak na to? Stačí odpovědět na pár jednoduchých otázek a knížka může být vaše. Soutěžíme do 7. 5. 2017, do tří dnů vybereme výherce. Úplná pravidla soutěže naleznete zde

Jména výherců:

Tomáš Pytlík

Anežka Dudková

Klára Pražáková

Eva Smetanová

Martin Vaněk

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *