Když se nelíbíte světu, natož sami sobě

Bluma váží sto třicet pět kilo. Před světem se snaží schovávat a je rozhodnutá, že se změní. Plánuje chirurgický zákrok, po kterém získá vysněnou postavu. Její šatník se zatím plní oblečením, které si Bluma kupuje pro své příští nové já. Když jednoho dne sedí v kavárně a odpovídá na dotazy čtenářek, zjistí, že ji sleduje neznámá dívka. Má k tomu konkrétní důvod? Než se Bluma naděje, je stejně jako její pohádková jmenovkyně vtažena pomyslnou dírou do víru událostí, které změní její pohled na okolní svět i na sebe sama.

Pro Blumu je přelomovou událostí seznámení s Verenou Baptistovou. Její matka byla autorkou dietního programu, který Bluma jako teenagerka dodržovala. Verena dívce nabídne dvacet tisíc dolarů za to, že nepodstoupí plánovanou operaci a zůstane taková, jaká je. Bluma je na vážkách. Doteď byla přesvědčená, že lepší život jí zaručí pouze nové štíhlé tělo, díky němuž se stane úspěšnou a sebevědomou ženou hrdě nosící původní jméno Alice. A teď by se měla všeho vzdát, zůstat tlustou Blumou, které se vysmívá celý svět?

Shodou okolností se Bluma navíc stává svědkem honu na tajemnou ženu, mstitelku bezpráví páchaného muži na ženách a dívkách. Zdá se, že tato událost s Blumou vůbec nesouvisí, ale nakonec se dívka do případu zaplétá dost hluboko. Bluma je přinucena přehodnotit své priority. Zároveň si uvědomuje, že bezchybná figura není zárukou šťastného života.

Mysleli jste si doposud totéž co Bluma? Měli jste dojem, že s krásnou postavou automaticky získáváte poukaz na štěstí? Román Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) vás zaručeně vyvede z omylu. Kniha se nesnaží zpochybňovat zdravý životní styl, jen nastavuje zrcadlo těm pochybným kosmetickým a farmaceutickým koncernům, které se snaží podvodně vydělávat na ženách toužících po kráse.

Čtivý románový debut mladé americké autorky v sobě spojuje vtip, feminismus, romantiku i určitou naléhavost. Přináší poselství těm ženám, které se nechtějí stát otrokyněmi módního a kosmetického průmyslu.

Hodnocení: 80 %

Autorka: Barbora Javorková

K dispozici je i e-kniha

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *