Když je obloha opravdu nekonečná

Aria žije chráněna před venkovním prostředím v Lusku a svůj život prožívá ve virtuálních Říších, kde vás nikdy nic nebolí a vše se děje jenom jako. Perry je divoch, žije v osadě a snaží se společně se svým kmenem přežít stále brutálnější éterové bouře. Ti dva by se nemohli lišit víc. Když je Aria vykázána z města, je přesvědčena, že zemře, ale společně s Perrym se jí podaří přežít a možná spolu najdou i Poklidnou modř – místo, kde je nebe stále neporušené. Ostatně, co jiného jim zbývá. Ariu vydírá velitel jejího bývalého Lusku a Perry už přišel o téměř všechnu úrodnou půdu a zásoby jídla. Kde ale Poklidná modř leží, nikdo netuší, nebo ano?

Svět, který kolem příběhu autorka vytvořila, je fascinující, drsný, trochu pohádkový a trochu až příliš pravděpodobný. Spolu s hrdiny knihy pocítíte hlad, vyčerpání, bolest, ztrátu i smrt a už po pár stránkách v divočině pochopíte, že vás nikdo nebude šetřit. I když je zápletka obou knih, které dosud vyšly, téměř kompletně předvídatelná, na čtenářském zážitku to neubere. Užijete si zejména to, jakým způsobem je vše vykonstruováno a napsáno. Styl vyprávění je svižný a nestane se, že by nudil. Zajímavé jsou všechny paralelní děje knihy. Každý si najde příběh a postavu, která mu sedí nejvíce a bude spokojený s tím, že je všem věnována patřičná pozornost, i když se zápletka točí hlavně kolem Arie a Perryho. Můj nejoblíbenější je Roar a tajně doufám, že v závěrečném dílu trilogie zamíchá s jasně stanovenými dvojicemi v příběhu – i když asi nakonec ne. Každopádně čekám, že si 3. knihu náležitě užiji, protože 2. díl s názvem Cesta věčnou nocí byl o dost lepší než ten první – Pod nekonečnou oblohou. Docela překvapení!

Sérii Nebe by měli číst všichni, kteří jsou unavení z příběhů, které se často zasazují do postapokalyptické Ameriky, vše se odehrává ve městech a největším nepřítelem je státní systém. Bojovat pro změnu s živly je poměrně osvěžující. Nečekejte složité zápletky, kniha vás bude prostě bavit. Po přečtení několika recenzí na blozích jsem měla dojem, že mnoho lidí hodnotí příběh jako tak trochu „bez chuti“. Nenechte se zmýlit, je to parádní čtení.

Hodnocení 1. dílu: 75 %

Hodnocení 2. dílu: 83 %

Autorka: Olga Biernátová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *