Když dojdou slova i dech

Píše se březen roku 1943 a nacistické Německo zažívá potupu. Stalingrad odolal útoku vojsk a vývoj války nevypadá pro Němce slibně. Zvrat by zcela jistě mohl nastat díky nálezu v Katyňském lese nedaleko Smolenska. V zamrzlé půdě jeobjeveno tělo a dostupné informace nasvědčují tomu, že nebude jediné. Bernie Günther, příslušník Úřadu pro vyšetřování válečných zločinů při wehrmachtu, je proto vyslán do Smolenska, aby získal co nejvíce informací o tom, kdo se v masovém hrobě nalézá. Pokud by se jednalo o polské vojáky zabité ruskou NKDV, ministerstvo propagandy by to zcela jistě využilo k pokusu o narušení vztahů mezi Spojenci. Jak už to tak ale bývá, ruská strana se hodlá bránit všemi možnými způsoby. Günther je navíc postaven před další závažný úkol – vyšetřit vraždudvou německých vojáků. A vše nasvědčuje tomu, že by se při pátrání měl obrátit do vlastních řad…

Muž bez dechu není pouhou historickou fikcí s detektivní zápletkou. Autor pojal dobu 2. světové války se vším, co k ní patří, a ve své nové knize skvěle vykresluje tehdejší atmosféru. Díky postavě svérázného detektiva přechází hladce mezi jednotlivými událostmi, které se na jaře roku 1943 udály, a zasvěcuje tak čtenáře do temného období, které zmítalo dějinami Evropy a na dlouhou dobu ovlivnilo hranice a osudy jejích států. Bernie Günther je postavou, u které je občas s podivem, že ještě nebyl zadržen gestapem. Jeho názory vůči straně jsou velmi striktní a svým nadhledem dokáže čtenáře vtáhnout do děje a poukázat na paradoxy, které se během války hojně objevovaly.

Autor využívá historických reálií a poskytuje tak zajímavé informace, které v případě, že znáte téma pouze ze školních lavic, mohou být občas matoucí. Velkým plusem knihy je autorův doslov, ve kterémjeřada informací uvedena na pravou míru a zároveň čtenářům poodhalí osudy reálných postav. Pokud máte rádi období 2. světové války a chcete se dozvědět více o zákulisní politice, či vás baví detektivní příběhy s historickým pozadím, neváhejte a knihu od Philipa Kerra si pořiďte.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Ema Krhovská

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *