Jana Brázdilová, Ivana Bartáková – Když žena píše ženě

Intimní vhled do ženského nitra v dopisech i rozhovorech: Recenze knihy Když žena píše ženě

Nahlédnout do cizích dopisů je jako vyslechnout si intimní zpověď. Otevírá se nám okno do soukromí druhého člověka, do jeho myšlenek a citů. Kniha Když žena píše ženě Jany Brázdilové a Ivany Bartákové skýtá jedinečnou příležitost proniknout skrz čtrnáct dopisů do duší čtrnácti výjimečných žen. Každá z nich se odkryla v dopise, který věnovala jiné ženě či ženám, anebo sama sobě.

Kniha je rozdělena do dvou částí, které se vzájemně doplňují a prohlubují. V první části se ponoříme do syrových a emotivních dopisů otevírajících témata lásky, ztráty, mateřství, kariéry a hledání sebe sama. Druhá část pak přináší hluboké rozhovory autorek s každou z respondentek. Rozhovory rozvíjejí a dokreslují jejich příběhy, a tak nám toto nezvyklé propojení dopisů s rozhovory umožňuje získat jedinečný pohled na tyto ženy i na jejich životní zkušenosti.

Jak důležitá je role sestry pro farářku Martinu Viktorii Kopeckou? Co znamená být dobrá máma pro horolezkyni Kláru Kolouchovou? Jak dosáhla vnitřního klidu dálková plavkyně Abhejali Bernardová? Jak se odevzdává ve vztahu Pavlína Saudková?

Ženy-pisatelky se v knize nebojí sdílet své nejniternější myšlenky a pocity, i když se často jedná o těžká a bolestivá témata. Právě tato upřímnost dodává knize na autentičnosti a umožňuje, aby slova a témata rezonovala se čtenářem. Příběhy z odlišných prostředí popisující různé životními osudy oslovují široké spektrum čtenářů a nabízí inspiraci i motivaci k překonávání překážek a dosahování snů.

Když žena píše ženě je oslavou ženské síly a odolnosti. Ukazuje, že i ty nejtěžší životní výzvy lze zvládnout, i to, jak nesmírně důležité je sdílení zkušeností s ostatními. Knihu s nadšením doporučuji čtenářům, kteří se zajímají o silné příběhy, i těm, kteří hledají inspiraci a motivaci k překonávání překážek či touží lépe porozumět ženské duši.

Svet knihy 2024 495 edited
Autorky knihy Ivana Bartáková a Jana Brázdilová s horolezkyní Klárou Kolouchovou

Svá nitra autorkám Janě Brázdilové a Ivaně Bartákové otevírají tyto ženy:

Abhejali Bernardová, Zlata Holušová, Kristina Höschlová, Veronika Sovadina Kašáková, Klaudie Kmentová, Klára Kolouchová, Martina Viktorie Kopecká, Eva Le Peutrec, Kristína Nemčková, Petra Nesvačilová, Pavlína Saudková, Andrea Sedláčková, Nora Vlášková a Jitka Vodňanská.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *