Kdo může pomstít otce? Přece syn!

Sonny je chlápek, kterého byste chtěli mít doma. Citlivý, hodný, zdvořilý, spravedlivý. Vraždí sice ve velkém, no ale vždyť víte, nikdo není dokonalý. Prostě antihrdina typu Dexter. Původně se chtěl stát po otcově vzoru policistou, jenže otec se v dopise na rozloučenou přiznal k braní úplatků a k spolupráci s podsvětím. Sonnymu se po otcově sebevraždě zhroutil svět, začal fetovat a skončil ve vězení, kde si výměnou za pravidelný přísun drog odpykával tresty jiných. Pro spoluvězně se stal navíc i zpovědní vrbou. Po letech ale mladý muž zjistí, že otec byl zavražděn, a tak se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. Využít ve vězení nabytých informací a pěkně najít a potrestat jednoho viníka po druhém. Zastavit se ho snaží bývalý otcův přítel, vrchní komisař  Šimon Kéfas, s novou kolegyní Kari. Vyjde skutečná pravda o levákovi v řadách policie najevo? Pomstí syn svého otce?


Jestli vám chybí pravidelná dávka napětí, kterou přinášely příběhy Harryho Holea, Syn tuto mezeru spolehlivě zaplní. Oproti alkoholikovi Harrymu, který vzbuzoval ambivalentní pocity, je Sonny hrdina, kterého si rychle oblíbíte. Je to čistá duše, které není možné nefandit. I když se Nesbø ani tentokrát nevyhýbá brutálním vraždám, nejsou tolik v popředí, děj se spíš soustřeďuje na běžnější mezilidské vztahy. A tak Sonnymu držíme palce v jeho prvním milostném vztahu nebo se bavíme jeho zmatkem pramenícím ze zmeškaného nástupu digitální revoluce. Dramatičnosti to ovšem neubírá, napětí se udrží až do poslední stránky epilogu.

Syn je stejně jako ostatní romány autora i zajímavou sondou do života norské společnosti. Zprávou o stavu politiky a kriminality, svědectvím o všudypřítomné korupci. Čtenáře určitě zaujme ubytovna pro aktivní narkomany, nebo vězení s režimem, o jakém se českým vězňům ani nesnilo.  

Knihy Joa Nesbøho jsou návykové. Pokud jste od něj ještě nic nečetli, klidně se pusťte nejprve do Syna. Je to skvělá kniha, která vás k dalšímu objevování autorova díla dozajista navnadí.

Hodnocení: 100 %

Autorka: Hana Kubíková

Soutěž (ukončena)

Vyhrajte thriller Syn. Vítězi se stanou ti, kteří bez chyby projdou kvízem a na poslední otázku vymyslí co nejkreativnější odpověď, podle které budeme nakonec vybírat. Soutěž končí 15. října 2015, do dvou dnů kontaktujeme pět výherců.

Úplná pravidla soutěže 

Výherci:

  • ŠÁRKA TICHÁ
  • IVA KADLECOVÁ 
  • JAN DUŠEK
  • PATRIK PROCHÁZKA
  • VLADIMÍR ŘEPÍK
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *