Kde končí hranice lidské povahy? + SOUTĚŽ

Jsou chvíle, kdy nepotřebujete, aby všichni v ulici věděli, co snídáte a v čem chodíte večer spát. Ale když vám z postýlky zmizí půlroční dítě, jste rádi za sebemenší stopu. Vodítek moc není a okolnosti jsou tak podivné, že na tom hlavnímu vyšetřovateli něco nesedí. Co když je dítě mrtvé? A co když to udělal jeden z rodičů?

Dva manželské páry spojené zdí i přátelstvím skrývají nejedno tajemství. Anne a Marco se nepochybně milují, ale když se na ně podíváte blíž, zjistíte, že padají z růžového obláčku rychlostí světla. Nezapomeňme zmínit zazobané rodiče, kteří udělají vše, co Anně na očích uvidí. Cynthia a Graham zase navenek působí nesourodě, ale protiklady se přece přitahují. Nejspíš by na tom nebylo nic divného, kdyby se na světlo nezačala dostávat důkladně střežená tajemství. Je možné, že svou dceru zabili Anne nebo Marco? Nebo jde přece jen o únosce žádající výkupné? A jak do toho zapadají Cynthia s Grahamem? Motivů je několik, nebo také jen ten jeden…

Manželé odvedle je mistrně vystavěný psychothriller, který vám notně zabrnká na nervy. Pocity se totiž během čtení střídají stejně jako aprílové počasí. Autorka odvedla pěkný kus práce. Vystavět trochu detektivní zápletku, ukázat ji z několika různých pohledů a nakonec se dobrat smysluplného konce, chce opravdu notnou dávku představivosti. A právě díky tomu si čtenáři mohou vychutnat napínavý příběh, který na každé stránce otevírá novou 13. komnatu a rozehrává hru jejich domněnek, které mohou a nemusí být pravdivé.

Každé z postav je vyčleněn prostor, nikdo není jen plochým jménem na stránkách. Právě v tom tkví úspěch příběhu. Všechny pocity, obavy, představy, pohnutky – jsou podávány bez příkras a syrově, jako byste měli možnost dostat se jim do hlavy. Dost tomu pomáhá i přítomný čas, ve kterém je příběh psaný. Zdůrazňuje rychlost a dynamiku děje, který se mění před očima. Zápletka je v podstatě geniální. Pokud máte rádi knihy, které vás pořád dokola nutí zpochybňovat vaše rozhodnutí, až si nakonec řeknete „jasně, to dává dokonalý smysl“, pak jste našli vítěze.

Psychologické romány hodně hrají na „psychický teror“ a přesně tak jsem si i připadala. Příběh mě ochromil na dva dny, kdy jsem si neustále v duchu říkala, že si ze mě už autorka střílí, protože jsem pořád objevovala nové a nové možnosti příběhu. Překvapivé, perfektně zpracované a trochu šokující – to jsou Manželé odvedle.

Hodnocení: 92 %

Autorka: Tereza Bártová

Soutěž (ukončena)

Vyhrajte jeden z pěti výtisků knihy Manželé odvedle. Jak na to? Stačí odpovědět na pár jednoduchých otázek a knížka může být vaše. Soutěžíme do 9. 4. 2017, do tří dnů vybereme výherce. Úplná pravidla soutěže

Výherci soutěže:

  • Jan Grodza
  • Veronika Hubáčková
  • Helena Mervartová
  • Linda Sato
  • Nicol Vovsová
Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *