Karel IV. v obrazech

Autorka Renata Fučíková je přední česká ilustrátorka a autorka zejména populárně vzdělávacích knih pro děti o české historii. Za svou tvorbu dostala řadu ocenění včetně Zlaté stuhy a nominaci na Magnesii Literu. V její knize Karel IV. – ilustrovaný život a doba najdete všechny důležité historické události, které se týkají Karla IV. a jeho vlády. Přesto však zůstává stručná, jednoduše a srozumitelně napsaná, nezabíhá do velkých detailů. Děti tak poznají všechny zásadní souvislosti, aniž by se začaly nudit nebo se zapletly do složitých jmen a politických her.

Kniha je určena malým čtenářům už od 5 let, což znamená, že si děti od malička budují povědomí o slavných osobnostech české historie. Karel IV. totiž není jediný, na koho se Fučíková zaměřila. Psala a ilustrovala život T. G. Masaryka, Jana Amose Komenského i Antonína Dvořáka.

Abych ale pravdu řekla, některé ilustrace mi přišly trochu moc „dospělácké“ a složité na dětské poměry. Je perfektní, jak zachovávají autenticitu dobových ilustrací, ale nejsem si jistá, jestli budou stejný úspěch slavit u pětiletých dětí. Myslím, že osmileté nebo devítileté dítě dokáže obsah jako celek více ocenit. Ale to jen pro úplnost.

Takže pokud se necítíte úplně jistí v kramflecích, co se historických událostí kolem Karla IV. týče, můžete to se svými dětmi dohnat společně.

Přeci jen, Karel IV. je letos prostě IN a ještě se o něm bude hodně mluvit. Tak ať vás někdo nenachytá na švestkách.

Kdo je připraven, není překvapen.

Hodnocení: 85 %

Autorka: Jana Sklenářová

Sdílet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *